Кой ден сме днес?

0

Ако Ви се е случвало да не може да се сетите кой точно ден е от седмицата, ще Ви успокоим. Нормално е, не се притеснявайте. Всъщност това е доста често срещано явление, което напоследък придобива дори определението „научен феномен”. Последните проучвания показват, че най-често не можем да се сетим кой ден от седмицата е във вторник, сряда и четвъртък.

Всичкo това се случва, защото понеделникът и петъкът са много характерни. Тези два дни от дългата седемдневна седмица са свързани с отрицателни и положителни емоции – като например „петък е!” и „всичко тепърва предстои от понеделник нататък”! Въпреки това, в средата на седмицата, всичко изглежда ужасно монотонно, еднообразно и скучно – ето защо толкова често се случва  хората да забравят кой всъщност е денят от седмицата.

Why-Not-Wednesday

Психологът Дейвид Елис от Университета Линкълн във Великобритания провел изследване, в което взели участие 1200 души. Участниците били помолени да опишат чувствата си, които ги придружават, когато мислят за определен ден от седмицата. Затова те били помолени да идентифицират думите, с които свързват всеки ден.

По отношение на понеделника най-често били използвани отрицателни думи като скучен, забързан и уморителен. От друга страна, петъкът бил описан с думи като: събитие, свобода, спокойствие, облекчение. Изследователите са на мнение, че много хора имат по-силна връзка с петъка, отколкото с който и да било друг ден от седмицата.

За изненада не по-различни усещания били споделени от хората, които не работили или били в по-дълга ваканция. Някои от споделилите също своето мнение били в почивкa най-малкото по време на празниците. По време на  изследването лицата заявили, че понеделникът и петъкът са като една „катарама” на работната седмица.

HAPPY FRIDAY

Изводите от проучването са, че най-често ни се случва да забравим кой точно ден от седмицата е, когато сме точно по средата й. А причините за това са, че той е скучен, монотонен и непривлекателен.

А днес кой ден сме?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg