Котките и техният начин на общуване с хората

0

Ако сте имали котка за домашен любимец, значи сте наясно, че мяукането им може да означава толкова много и различни неща. Понякога с него ни поздравяват, друг път ни уведомяват, че са наблизо или пък просто, че имат нужда от гушкане и ласки.

Котките и техният начин на общуване с хората Мяукането всъщност е едно от основните средства за комуникация между стопаните и техните наистина забележителни домашни любимци.

Котките са изключително независими животни и поради тази причина, много често остават неразбрани от своите стопани.

Това е едно от твърденията на д-р Гари Вайцман, който е написал книгата „Как да говорим котешки„, издадена от „National Geographic“. Неговата творба е ценен наръчник за всеки, който обича котките и има такъв домашен любимец.

В книгата, авторът се е опитал да обясни подробно какво се опитват да споделят с нас писаните. Според написаното в нея, има по-обиграните котки, които имат способността да мяукат по 16 различни начина и всички те са предназначени само и единствено за да ги чуят хората.

По този начин пухкавите писани искат храна, напомнят, че е време за излизане навън или за нещо друго. В изключително редки случаи тези звуци могат да бъдат предназначени за други котки. Причината е, че

умните котки са се научили в хода на еволюцията, че чрез своето мяукане могат да накарат хората да правят неща, които те искат и по този начин на практика да ги използват за своите цели.

Котките и техният начин на общуване с хората

Освен мяукането, котките могат да общуват също със съскане или драскане и е ясно, че това се прави в ситуации на заплаха и опасност.

Писаните могат да комуникират със своите стопани и посредством опашката или очите си. Когато котката мига бавно с очи това има две значения – първото е подобно на приятелското намигване между хората, а другото означава целувка от страна на нашия гальовен любимец. Когато котката изпъне своята опашка, тя иска да ни покаже, че е щастлива от това, че ни вижда, т.е. този жест прилича много на сърдечното ръкостискане между хората.

Котките и техният начин на общуване с хората

Движенията на ушите също имат смисъл. Така например, ако ушите на вашата котка са прилепнали, по-добре не я закачайте, защото тя е изплашена и може да ви одраска или пък се готви за бой.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg