Какво е да бъдеш по-голямото дете в семейството?

0

Сигурна съм, че ще се съгласите с мен, че да си голямото дете в семейството, е отговорност и привилегия.

Какво е да бъдеш по-голямото дете в семейството?Ако сте първото дете и имате по-малки братя или сестри, няма как да не оцените, че това е формирало до голяма степен Вашия характер, придобили сте качества и умения, които иначе можеше и да не развиете.

Да имаш малък брат или сестра е незаменимо – дава ти много важни житейски уроци, развива личността ти, възпитава у теб чувството на отговорност и загриженост за по-малките, прави те по-толерантен и щедър, защото се учиш да споделяш това, което имаш с друг.

Чувството да бъдеш батко или кака на някого е наистина велико – научава те на толкова много неща и ти дава страшно много.

Ето някои от ценните умения, които придобиват най-големите деца в семейството.

Едно от важните неща, на които се научава всяко първо дете, е да поема вината вместо по-малкото си братче или сестриче. Разбира се, това в доста ситуации изобщо не е честно, но пък те прави по-смирен, добър и благороден.

Много ценно е, че голямото дете изгражда лидерски умения – то се грижи за своя брат или сестра, води ги или ги взема от училище, дава им съвети и отговаря на въпросите им.

Обикновено баткото или каката се превръщат в пример за по-малкото дете, те им вярват безрезервно и се обръщат първо към тях в случай на нужда. Именно по този начин се изграждат уменията на лидера, в какъвто обикновено се превръщат най-големите деца в едно семейство.

Какво е да бъдеш по-голямото дете в семейството?
Когато си първото дете в семейството, ти си обект на уважение от по-малките след теб, което трябва да завоюваш и да запазиш. Много често братята и сестрите предпочитат да споделят за своите проблеми и радости със своя батко или кака, а не с родителите си, защото за тях той е достатъчно възрастен, за да бъде авторитетен, но и достатъчно близо до тях, за да ги разбере най-добре. Големите деца се научават да пазят тайни, дори понякога да им е много трудно, а това е важно умение, което е нужно на всички в живота.
Какво е да бъдеш по-голямото дете в семейството?Да имаш по-малък брат или сестра автоматично означава, че ти няма да си егоист. Причината е, че още с появата им, независимо дали искаш или не, трябва да се научиш да споделяш с тях всичко свое – дрехи, играчки, любимци и най-важното – любовта и вниманието на родителите и близките.

Друго много важно умение, което придобива всяко голямо дете, е да бъде отговорен човек. Понякога се налага да полага грижи за по-малкия си брат или сестра, да го научиш на разни неща, да го гледаш, когато се наложи и всъщност осъзнаваш, че можеш много повече отколкото си предполагал.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg