Кои храни пречат да усвоим лекарствата?

0

Какво общо могат да имат храната и приемът на лекарства? Много! Някои храни могат да повлияят на действието на фармацевтичните продукти. Вижте какво е позволено и какво е по-добре да не приемате едновременно.

Действието и силата на лекарствата може да се намали чрез приемането им на празен стомах. От огромно значение е и това, с каква течност ги пием. Портокаловият или лимоновият сок или напитките, които съдържат лимонена киселина и това води до увеличаване на абсорбцията на алуминий от стомашно-чревния тракт и увеличаване на отделянето му чрез бъбреците. В резултат на това взаимодействие  концентрацията на алуминий в кръвта и урината е в пет до десет кратно по-голямо количество, което от своя страна води до риск от развитие на деменция на мозъка.

hrana i lekarsva1Действието на някои лекарства може да бъде увеличено от приема на витамин К, намиращ се в зелето, брюкселското зеле, маруля, къдраво зеле, аспержи, спанак, черния дроб или яйцата. В комбинация с варфарин действието на медикаментите се засилва още повече. Хората, които приемат противопаразитни, противогъбични, анти-депресанти или медикаменти при астма, трябва да избягват много мазните храни. Тази комбинация може да промени изцяло ефекта на лекарствата и да направи така, че те вместо да помогнат, дазапочнат да вредят на здравето.

Неправилната диета може да има и обратен ефект и да направи действието на лекарствата по-слабо или да го неутрализират напълно. Трябва да се вземе под внимание приемът на храна,  богата на протеини, особено ако лекувате язва в стомаха или дванадесетопръстникът, а също така и ревматизъм. При такава диета лекарствата се абсорбират по-бавно. По същия начин въздейства и калцият, а млякото и млечните продукти са противопоказани за този тип заболявания.

hrana i lekarsva2Хората, които приемат антибиотици, по време на лечението трябва да се въздържат от грах, ориз, каши, тестени продукти, мюсли с плодове, бял боб и хляб. Включените в тези продукти съединения рязко намаляват концентрацията на лекарството, поради което то не действа и не изпълнява своето предназначение.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg