Кърк Дъглас на 100: Десет факта от живота на легендарния актьор, които не знаете

0

Една от емблематичните легенди на Холивуд Кърк Дъглас днес отбелязва един не по-малко емблематичен юбилей – 100 години! Delo.bg Ви предлага десет любопитни факти от неговия вековен земен път, за които със сигурност не знаете!

Точно преди 60 години, през 1956 г., Кърк Дъглас пресъздава образа на великия художник Винсент Ван Гог в лентата „Жажда за живот“.

Доайенът на киното Кърк Дъглас режисира едва две продукции в целия си творчески път – лентите от 1973 г. и от 1975 г. „Безделник“ и „Отряд“.

Кърк Дъглас на 100

Столетният актьор е искал повече от всичко да участва в най-награждаваната с „Оскар“-и историческа драма Бен Хур, но за ролята се преборва неговият колега Чарлтън Хестън.

Кърк Дъглас участва в седем филма, партнирайки си с Бърт Ланкастър – негов дългогодишен приятел – от „Аз крача сам“ през 1948 г. до „Опасни типове“ през 1986.

Кърк Дъглас на 100

Актьорът, който на 9 декември 2016 г. чукна 100 години е съжалявал винаги, че не е успявал да осигури бюджет за класиката „Полет над кукувиче гнездо“. Режисьор на лентата става друг гений – Милош Форман. В средата на 70-те Форман предлага на Джак Никълсън да изиграе главната роля на Макмърфи, за която пък е бленувал днешният рожденик.

Кърк Дъглас помага да бъде премахнат т.нар. „черен списък на Холивуд“. В него са присъствали сценаристи, които не успявали да получат признанието, необходимо за заслугите им. Кърк Дъглас настоява името на Долтън Тръмбо, който е сценарист на класиката „Спартак“ да фигурира както в началните, така и във финалните надписи на лентата.

Кърк Дъглас на 100

В началото на 90-те години на миналия век Кърк Дъглас като по чудо оцелява в катастрофа с хеликоптер. За жалост, останалите двама негови спътници загинали.

През 2003-та, когато Кърк Дъглас е на 87-годишна възраст, заедно със своя син Майкъл и внука си Камерън участва в кинопродукцията „Семейна черта“.

Кърк Дъглас на 100

 

Актьорът, който днес навърши 100 години е най-възрастният блогър знаменитост! Кърк Дъглас има профил в Май Спейс, в който влиза почти всекидневно.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg