Ето до какво водят чаша вино и цигара дневно

0

Консумацията дори и и само на една чаша вино дневно може да ни убие! За това предупредиха учени от Австралия. Според тях, малките количества алкохол никак не са безвредни, както се твърдеше досега.

Екипът на проф. Питър Кистлър от болницата „Алфред“ в Мелбърн анализирал медицинските данни на 900 хиляди души. От тях проличало, че дори изпиването дневно на 140 милилитра вино с алкохолно съдържание 12% и на 340 милилитра бира с 5% алкохолно съдържание води до опасни последици за сърцето.

чаша вино и една цигара водят до преждевременна смърт

Поетите редовно дори и малки дози алкохол предизвикват тъй-наречената атриална фибрилация – сърдечен ритъм извън нормите. Експертите от дълго време предупреждаваха, че злоупотребата с алкохол може да доведе до това състояние Но сега австралийските учени доказаха, че и

малки дози питиета, приемани редовно, могат да доведат до сърдечен ритъм извън нормите.

Екипът на проф. Кистлър проследил мета данните в период от 12 години. Изводът е, че

редовното пиене е много опасно, независимо от това за какви количества става дума.

Причина за това неблагоприятно въздействие на алкохола е способността му да променя електрическите сигнали, регулиращи свиването на сърдечния мускул. Алкохолът си въздейства и с автономната нервна система, която контролира честотата на пулса и на дишането.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

как влияе виното на настроенитето ниЕто как изглеждаме след първа, втора, трета чаша вино

 

И ако си мислите, че само пиенето на малки количества спиртни напитки води до тежки здравословни състояние, то прочетете следното:

Дори една цигара дневно увеличава риска от преждевременна смърт в сравнение с този за непушачите.

Това потвърдиха учени от Американския онкологичен институт, а резултатите от изследването им са поместени в JAMA Internal Medicine. Според изнесените от тях данни изпушването на една цигара на ден качва опасността от внезапна смърт с 64 на сто, а изпушването на до 10 цигари на сен – с 87%!

чаша вино и една цигара водят до преждевременна смърт

„Получените резултати потвърждават обосноваността на предупрежденията срещу тютюнопушенето и твърденията, че няма безрисково ниво на пушенето“ –

заяви ръководителят на изследването Маки Инуе-Чой.

За отказалите цигарите рискът от преждевременна смърт намалява в сравнение с този за пушачите.

Преждевременната смърт сред онези, които пушат малко, е в резултат най-вече на белодробен рак. Рискът от смърт вследствие на белодробен рак е 9 пъти по-голям за хората, които пушат една цигара днвено, в сравнение с този за непушачите. За пушещите между 1 и 10 цигари дневно този риск е 12 пъти по-голям.

За целите на изследването били анализирани медицински данни за над 290 хиляди американци на възраст между 59 и 82 години. От тях 22 337  били пушачи, други 156 405 били бивши пушачи, а 111 473 – непушачи. 159 от пушачите заявили, че са пушили една цигара дневно през целия си живот, а близо 1500 – между 1 и 10 цигари дневно.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

цигари, лекарствоСпирате цигарите? Тези храни ще Ви помогнат

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg