Канапето в хола може да ни разболее от рак

0

Канапето в хола може да ни докара рак, в това са категорични учени от университета „Дюк“. Причината – незапалимите съставки в неговата тапицерия са канцерогенни и са свързани със 74-процентното увеличение на тироидните тумори.

Химикалите, използвани за да направят канапетата и матраците пожаробезопасни, се оказват много токсични. Най-опасни са те за децата. Във Великобритания случаите на тироиден рак са се увеличили със 74 на сто за изминалото десетилетие, като американски изследователи от университета „Дюк“ обвиняват за това потискащите пламъците химикали от групата на полибромираните дифенил етери /PBDE/.

Тези съставки бяха забранени през 2004 година, но все още по къщите има много холни гарнитури, третирани с PBDE и закупени преди 2004 година. Споменатите химикали влияят на хормоните и предизвикват тумори. Опасните вещества се освобождават в домакинствата под формата на прах и по този начин попадат в човешкия организъм чрез ръцете и храната.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg