Мустафа Чаушев: До ден днешен за мен всеки полет е приятно изживяване

0

Наричат Мустафа Чаушев българския Шарл Азнавур. Бляскавият баритон от Шумен се превръща в най-хитовия изпълнител на популярна музика през 80-те и 90-те години на миналия век. Няма къща или апартамент в България, в които да не присъства във фонотеката поне една негова дългосвиреща грамофонна плоча или касетка. Всяка негова песен разказва неповторима история – вълнуваща, пулсираща, изстрадана! Освен емблематичния глас на Мустафа Чаушев, „вина“ за тази хитовост имат и поетесите Надежда Захариева и Жива Кюлджиева. Техните текстове, в съчетание със шлагерни мелодии, се превръщат в истински евъргрийни, които поколения българи и до днес могат да запеят. Навръх своя 75-ти рожден ден изпълнителят на „Смей се на глас“, „Ти си ме чакала“ и „Мъко моя“, който преди две години отбеляза с грандиозен концерт половин век на сцена, прие предизвикателството да стане част от звездната колекция самолетни спомени на обичани и популярни българи в рубриката ПЪРВИ ПОЛЕТ на delo.bg.

Мустафа Чаушев

Годината беше 1968-ма. Бях в началото на кариерата си и имах много концерти. Все още не си бях купил автомобил, затова

най-лесният и бърз начин да стигна някъде навреме за концерт, беше самолетът.

Пътувах редовно по маршрут София – Бургас, София – Варна и обратно.

Мустафа Чаушев

Мустафа Чаушев в началото на кариерата си…

Но нека се върнем на първото ми летене. Имах концерт в Бургас (както знаете и съпругата ми е от Бургас, явно съдбата има пръст в това). Бях поканен от “Културен дом” и Баджаков. Не почувствах никакъв страх, нито притеснение преди и по време на полета. При следващите си концерти продължих да пътувам със самолет. И досега за мен всеки полет е приятно изживяване.

Мустафа Чаушев

… и днес

Полетите, които никога няма да забравя са няколко. Единият е, когато пътувахме с групата на Иван Пеев. Дестинацията беше Куба. Това беше изключително дълъг и уморителен полет. Мисля, че беше около 18 часа. Първо кацнахме в Монреал. След като се прекачихме и кацнахме в Хавана,

при отварянето на вратите на самолета почувствахме, че влизаме в пещ.

Толкова огромни бяха тогава разликите в температурите. Това много ме впечатли.

Вълнуващи са били и полетите с мои колеги – Лили Иванова, Йорданка Христова, Бисер Киров, Боян Иванов, Борислав Грънчаров, Борис Гуджунов, Стефка Оникян и много други. По време на такива дълги полети винаги е интересно да си с толкова прекрасни и талантливи хора. Полетите са минавали бързо и леко, защото сме се забавлявали, пели сме, шегували сме се. Бяха славни времена.

Мустафа Чаушев и Ажда Чаушева

Друга интересна случка имаме и с дъщеря ми Ажда. Имахме участие в Турция през зимата. Първо полетът ни закъсня с 3 часа, поради влошени метеорологични условия. Последва качване на борда, вечеря и сън след голямата умора. В един момент се събудихме от анонс, който съобщаваше, че ще кацнем със закъснение.

Виждахме на екраните пред себе си, че изведъж самолетът смени ротация като пое към Пловдив, вместо София.

Най-неприятното в такива случаи е, че не можеш да уведомиш близките си. Разбира се, съпругата ми веднага беше вдигнала летището на крак и ни очакваше с нетърпение. За щастие, кацнахме благополучно.

Послучай миналия рожден ден на Мустафа Чаушев, Жива Кюлджиева подари чисто ново стихотворение на популярния изпълнител, на което читателите на delo.bg могат да се насладят първи:

НЕСТИХВАЩА СИЛА

В небето има хиляди слънца.
Едно единствено от тях за нас е зримо.
Приемаме с наивност на деца,
че то е вечно и непобедимо.

Светът е океан от чудеса.
И всеки ден се раждат нови догми.
Все търсим някой с разум да помогне,
но пречат ни най-дребните неща.

Ний свързани сме в строгата верига
на нашия ограничен живот.
Да бъдеш философ, уви, не стига …
До гроба ти си прикован в хомот.

И трябва ти неимоверна сила
да се пребориш с ада, скрит във теб.
С нестихващ плам и Божия закрила
бъди човек достоен, с Бога в теб!

Жива Кюлджиева

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg