Как да се избавим от неприятната миризма на краката?

0

От изпотяване и лоша миризма на краката страдат голям брой хора. Основните причини за този проблем са две – лошото качество на обувките и повишената температура на стъпалата. И двата фактора причиняват изпотяване, а потта е „гостоприемна почва“ за огромен брой бактерии и микроорганизми. Именно отпадъчните продукти, които произвеждат тези бактерии, предизвикват неприятната миризма.

Друга причина за лошата миризма на краката са гъбичките. Обикновено бактериите, които образуват гъбичните инфекции се локализират в пространството между пръстите на краката, тъй като там е топло и влажно, което е идеалната среда за тяхното развитие. Ако носим обувки, които „дишат“ и са произведени от изкуствени материали, често предизвикват обилно изпотяване. То е в пъти по-силно от обувките, направени от естествени материали. Ето защо, първата и най-важна стъпка в борбата с неприятна мириза е да полагате грижи за стъпалата си. Важно е да избирате качествени обувки, произведена от естествена кожа.

Полезни съвети в борбата с лошата миризма на краката

Най-вероятно не сте предполагали, но едно просто средство, което може да ви помогне е сухият дезодорант, които изполвате за вашите мишници. Преди излизане, когато се обувате, нанесете от него върху чистата и суха кожа на стъпалата, след което сложете чисти чорапи. Ако не изполвате такъв дезодорант по принцип, може да закупите специален продукт за крака, който ще намали изпотяването до минимум. Точно такъв препарат е Fresh Fingers. Той представлява антимикотично средство, което унищожава гъбичните инфекции и възстановява увредената структура на нокътната плочка.

Чрез бързото му действие, Fresh Fingers премахва възпалителните процеси, като омекотява кожата и премахва неприятните сърбежи. След като нанесете продукте ще усетите приятно охлаждане, а кожата ви ще има приятен мирис.

fresh fingers, срещу миризма на краката

Друго средство, което може да пробвате е антибактериален сапун. С него трябва да миете краката си, понеже той се бори с микроорганизмите, които причиняват неприятната миризма на краката. Ако започнете неговата употреба, то трябва да го използвате ежедневно, но не по-често от един път на ден. Ако бъдете упорити и стриктни, то резултатите няма да закъснеят.

Носенето на качествени памучни чорапи ще ни помогне да поддържаме краката си по-сухи, когато трябва да носим затворени обувки. Дори хората, които по принцип нямат проблем със своите крака, се препоръчва да спазват определени хигиенни навици и да полагат необходимите грижи.

Натурални методи в домашни условия

Обратно на широкоразпространеното мнение, че потта мирише – това не е така. Както споменахме – неприятната миризма е следствие на бактериите и микроорганизмите, които се размножават по повърхността на кожата ни. Едва когато тези бактерии се смесят с потта, това създава отблъскващата и неприятна миризма, но не само по краката, а по цялото тяло. Ако искате да спрете да се притеснявате за себе си и околните, може да изпровате някои от тези домашни и изпитани рецепти:

вана за крака с черен чай – този вид чай е много разпространено средство за борба с неприятната миризма на краката. Това е така, поради киселината, която съдържа в състава си – таниновата. Тя е силно, антибактериално средство, което убива причинителите на лошата миризма. Още повече, тя затваря порите, което намалява значително потенето на стъпалата. Нужно е да сложим две пакетчета черен чай в един литър вряща вода и да ги оставим в нея за 10 минути. След което, изсипваме отварата в леген като допълваме със студена вода, потапяме краката в течността за минимум половин час. Препоръчва се процедурата да се повтори, като е достатъчно да я правим два пъти на ден, в продължение на поне една седмица.

отвара с бял оцет – всеизвестен факт, е че оцетът е натурален дезинфектант. Именно поради това, той е сигурно средство, което може да унищожи бактериите и да дезодорира ходилата. Всичко, което е нужно да се направи, е да се прибави малко количество оцет към съд с топла вода, в които да потопим краката си за минимум 10 минути. Важно е да спазим съотношението оцет-вода – то трябва да е 1:2. Но въпреки всичко, с оцета трябва да бъдем внимателни, защото ако кожата на краката е напукана или раздразнена, може да усетим неприятно щипене.

На помощ срещу лоша миризма

– лимонена баня за крака – лимонът, като цитрусов плод е доста кисел, което помага за ограничаването на бактериите, а приятният аромат допълнително спомага за премахването на лошия мирис. Това, което трябва да направим, е да добавим няколко лъжици изцеден лимонов сок в топла вода, след което да накиснем краката си за няколко минути в подходящ съд. Тук действието на лимона е аналогично като това на оцета. Поради това, ако кожата на краката е раздразнена или увредена, то е добре да се избягва тази процедура, поради възможни неприятни усещания.„

– масло от чаено дърво – ако ни мъчат ожулвания, ранички, напуквания или други раздразнения – един от най-добрите лекове в домашни условия е маслото от чаено дърво. То е често срещано средство в народната медицина, което лекува различни видове инфекции. Маслото пречи на микроорганизмите да се размножават, поради което го прави чудесен антибактериаелен продукт. Ето как се използва – няколко капки от маслото се втриват в ходилата, всеки път преди да се обуем. Чаеното дърво ухае приятно и действа като натурален дезодорант.

бебешка пудра – пудрата като средство ще помогне да поддържаме краката си сухи. Това от своя ще елиминира процеса по образуване на неприятната миризма. Необходимо е да втрием малко количество пудра в стъпалата, преди да обуем чорапите и обувките си. По-добре да се изполва ароматизирана пудра, за по-свеж мирис на краката.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg