Как да почистим бижута вкъщи лесно и евтино

0

В горещите дни деколтетата на дамите се увеличават дръзко и много от тях започват отново да преглеждат любимите си бижута.

Дори по бански, някои от дамите не пропускат да включат бижута в оскъдния си дрескод.

Почти забравени през зимата, потъмнели и загубили своя блясък те определено се нуждаят от почистване. Ето как да разкрием пленителния им блясък лесно с продукти, които имаме у дома.

Само да напомним, че методи, използващи химикали или други остри и абразивни почистващи препарати не се препоръчват за меки камъни като опали и перли – използвайте за тях само топла вода и сапун.

Амоняк

За диаманти и други скъпоценни камъни, които са загуби блясъка си, използвайте амоняк. Накиснете тези бижута в разтвор от 1 чаена чаша топла вода и 1/4 чаша амоняк за около 15 минути. След това използвайте мека четка за зъби, за да изтъркате всички останали нечистотии, особено в свързващата част между диаманта и метала.

Паста за зъби

Знаете ли, че диамантите може да почистите дори и с паста за зъби? Сложете малко количество на стара четка за зъби и нека абразивните частици върнат блясъка на скъпоценните камъни. След това нежно почистете остатъка с мека памучна кърпа. Вижте още 15 приложения за пастата за зъби в бита.

Водка

За бижута, които имат кристални камъни като диаманти и смарагди можете да капнете няколко капки водка на салфетка и да избършете мръсотията. Това действа дори и за стъклата на очилата ви! Не случайно у нас се е използвал друг вариант на почистване с алкохол – миене на прозорци.

Препарат за прозорци

Бижута изцяло от метал или такива в комбинация с кристални камъни като диаманти или рубини може да напръскате с препарат за прозорци и след това внимателно да достигнете до по-недостъпните места със стара и мека четка за зъби. Амонякът и почистващите вещества могат да обезцветят камъни като опал, тюркоаз, перли, затова не използвайте в тези случаи.

Ябълков оцет

Почистване на злато и бижута със скъпоценни камъни не може да бъде по-лесно с ябълков оцет. Просто пуснете бижуто в буркан с оцет и оставете за 10 -15 минути, като разклащате от време на време. Извадете и търкайте внимателно с мека четка за зъби, ако е необходимо.

ябълков оцет

ябълков оцет

Алуминиево фолио

За потъмнелите сребърни бижута може да използвате ленти от намачкано алуминиево фолио. Поставете бижуто отгоре, поръсете го със сода за хляб. След това залейте с малко вряла вода. Петната ще се прехвърлят от бижутата на фолиото. Ако се налага обърнете сребърното бижу на друга непочистена страна и повторете до възвръщане на пълния блясък на среброто. Още приложения на алуминиевото фолио в бита.

Бира

Върнете блясъка на масивните си златни бижута /без скъпоценни камъни/ с бира /не тъмна/. Напоете мека кърпа с вкусното пиво и изтъркайте леко, за да възвърнете блясъка на благородния метал. Използвайте втора суха и чиста кърпа, за да подсушите. Вижте и още неочаквани методи за приложение на бирата.

Сапун и вода

За меки и порести материали като перли и тюркоаз използвайте топла вода и сапун. Нанизът от перли може да почистите като ги потапяте бързо в разтвор от 2 чаши топла вода и няколко капки препарат за миене на съдове. После избършете нежно перлите със суха памучна кърпа и оставете да изсъхнат напълно, след което приберете в кутията при другите си бижута. За камъни като тюркоаз не се нуждаете от сапун. Просто потопете мека четка за зъби в топла вода и изчеткайте внимателно да отстраните наслоените прах и нечистотии.

Подсушете леко с памучна кърпа Вашите бижута, без да търкате и оставете няколко часа на въздух преди да ги приберете.

Алказалцер

Пълните с мехурчета въздух таблетки, които успокояват стомаха след препиване може да помогнат да почистите бижутата си. Сложете 1-2 таблетки в чаша с вода и после пуснете и бижутата си. Оставете да постоят за около 2 минути в ефервесцентния разтвор, извадете и изплакнете.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg