Кое е животното с най-много зъби

0

Сигурно очаквате животното, което има най-много зъби да бъде лъв, акула или кит?

охлювът е животното с най-много зъбиВсъщност това е едно животинче, което е изключително малко, но може да се похвали с

колосален брой зъби – цели 15 000,

а някои от по-големите имат около 28 000.

Охлювът успява да се храни, благодарение на радулата, която е специален режещ апарат (виж долу). Тя прилича на ренде със 150 реда малки зъбчета. Във всеки ред има по 100, чиито връхчета са насочени назад, а радулата ги движи, за да се настърже храната.

охлювът е животното с най-много зъби

Охлювът е доста чувствително животинче, което се самоблокира и отказва храна цяла седмица, ако режимът му бъде нарушен. По време на „гладната стачка“ релефът на черупката му става назъбен, а не гладък.

охлювът е животното с най-много зъбиВ много приказки охлювът е представен като много бавен, но това изобщо не е така. Той се движи благодарение на плъзгача си, който е изключително силен мускул. Сигурно сте забелязали, че оставят лепкави следи. Това е белезникава слуз, която намалява триенето и улеснява придвижването.

Средната продължителност на живот на охлюва е 7-8 години, когато е в природата. Тази възраст може да достигне и до 20 години. Черупката му се казва мантия и се състои от три слоя – седефен, варовиков и рогов.

Тайната на дългата му младост е в съставката на слузта, която все повече навлиза в козметичната индустрия под формата на кремове за лице и тяло.

охлювът е животното с най-много зъбиСамото животинче си пада чистофайник Преди да се затвори в черупката си, се хигиенизира основно отвътре. Това става като спира храната, пуска ципата и се запечатва. Така охлювът изпада в летаргия. Тя може да продължи до половин година, като през този период животинките губят около 10% от своето тегло.

У нас не боледуват, а студът гони паразитите, които ги морят. Малките охлюви са застрашени от плъховете. Яйцата им пък са изключително ценни и струват колкото черния хайвер или червения на сьомгата.

Над 372 вида са охлювите в България, в това число сладководни, морски и сухоземни.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg