Как да мием плодовете и зеленчуците правилно?

0

Всеки от нас добре знае, че преди ядене на плодове и зеленчуци те първо трябва да бъдат добре измити. Защо ли? Върху тях могат да се открият пестициди, консерванти, микроорганизми, а също така и яйца на паразити и ларви. Затова само изплакването с вода на плодовете и зеленчуците изобщо не е достатъчно. Как тогава да ги мием, така че похапването им да е безопасно за нашето тяло?

Дръжките на ябълките, особено в основата им, съдържат много бактерии. Плодовете трябва да бъдат старателно измити под течаща студена вода и ябълката да бъде разрязана от срещуположната на дръжката страна.  В резултат на това по-малко микроорганизми ще проникнат в тялото ни.

krastavica i domatiДоматите и краставиците трябва да бъдат добре измити под течаща вода, но с това миенето не приключва. След това трябва енергично да се полеят и с вряща вода. По този начин ще премахнем опасната за нашето здраве салмонела. Не бива да се забравя, че доматите и краставиците не трябва да стоят във вряла или топла вода, защото по този начин те ще загубят ценни витамини и минерали.

Марулята, например, трябва да се измива добре и внимателно. След хубавото й измиване под течаща вода е хубаво да престои във вода още поне 3 минути. Такава кратка баня ще елиминира опасните бактерии от листата на зеленолистния зеленчук. След това трябва да се изплакне отново. Същият принцип трябва да следваме и преди да консумираме грозде.

Броколито (също като карфиола) има много недостъпни кътчета и цепнатини, затова първо е хубаво да го поставим за около 2 минути в купа със студена вода. След това внимателното му  изплакване под течаща студена вода ще бъде напълно достатъчно.

Ягодите, а също и малините, боровинките и къпините, също трябва да се измиват добре преди ядене. Не яжте тези плодове „направо от храстите“, както е често ни се иска. Тези плодове могат да бъдат източник на инфекцията echinococcsis – смъртоносна паразитна болест. Echinococcsis не атакува само хората, но също така напада и кучета, котки или гризачи. Инфекцията с този паразит е много опасна, тъй като заболяването се развива през годините без видими признаци. Когато се открива често е твърде късно човекът да бъде спасен.

kartofiВсеки зеленчук или плод измийте преди ядене. Дори ако имате намерение да го обелите. Това се отнася дори за картофите. Измийте ги обилно преди да ги поставите в тенджерата. Ако готвите картофите необелени, то трябва хубаво да ги изчистите с четка и да ги изплакнете.

Подобен принцип трябва да следваме дори с гъбите. Старателно ги измийте под течаща вода, и ако не ги белите, то тогава добре ги  почистете с мека четка.

Не всеки си спомня, че авокадото също трябва да се измие преди рязане. Кожата на тези вкусни плодове е разсадник на опасни бактерии и замърсители. Авокадото трябва да се мие под течаща студена вода. След това го подсушете.

Миенете на плодовете със сапун, особено когато се консумират с коричката, ще спомогне за премахването на много вредни за организма химикали и микроорганизми.

bananasИ не на последно място е хубаво да измивате добре бананите с топла вода. Въпреки че ги белите, по кората им има много пестициди и бактерии, които попадат после и в организма, докато дообелвате банана по време на консумацията му.  Добър апетит от ДЕЛО!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg