Гласът на „Евровизия“ 2015 – първи полуфинал

0

Дойде ли май, значи е станало време за Евровизия! Месецът, в който са родени едни от най-близките хора в живота ми всяка година е белязан и от този емблематичен песенен фестивал – хулен от много хора, но предпочитан от други за сравняване на музикалните им часовници.

Преди няколко дни изслушах всички песни, изпратени от участващите държави с посланици групи, дуети или солови изпълнители в сърцето на Европа – Виена. Минорното и баладично настроение е основно и неспирно /с малки изключения/ във всичките 40 композиции, състезаващи се за песен на 2015! Залогът е голям – следващата Евровизия ще се проведе в град на държавата-победител, а това се очаква да увеличи туристопотока и да задвижи поне музикалната индустрия в страната, грабнала кристалния микрофон.

Евровизия, Кончита Вурст

Така се получи миналия май, когато транссексуалният изпълнител Томас Нойвирт, нарекъл себе си Кончита Вурст показа завидни вокални качества с песен, сякаш писана за новия филм за Агент 007 – Rise Like Phoenix. Тази година обаче, държавата домакин е представена от триото The Makemakes, момчетата от което напомнят визуално, а и като звучене на братята Hanson от 90-те. Групата минава директно на финал, тъй като е представител на страната-домакин, едно от правилата на Евровизия! Триминутното изпълнение е избрано сред 16 други в националната селекция на Австрия. „Това е песен за дълбокото и истинското приятелство“, споделят от рок формацията. Вярвам им, но това за мен не е песен за голяма сцена, по-скоро мястото, което отива на I Am Yours, е край огъня на плажа.

Евровизия, The Makemakes

Освен бавни, но пък хубави песни, тази година участниците ще Ви изненадат и с присъствие на сцената – не само масивни гласове, но и ослепително очарование ще усетите още във вторник, когато ще се насладите на представителките на Русия и Гърция. Задължително минават на големия финал в събота и четиримата ментално увредени мъже на средна възраст от Финландия, кръстили себе си Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN). И не толкова заради достойнствата на песента, в стил финландски пънк, а заради силата на духа им да излязат на голямата сцена и да се борят за знаменателната награда на конкурса.

Евровизия, Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN)

Унгария от няколко години се завърна в Евровизия и този път с балада, но на английски език. При добро изпълнение обаче, групата може и да мине напред. Грузия със сигурност ще бъде подкрепена по достойнство и ще премине гордо на финала с готик поп изпълнението, което са подготвили. Баладата на Сърбия не е толкова хитова, колкото са били досегашните песни на представителите от западната ни съседка, но пък гласът на Bojana Stamenov извира от недрата на душата й и като нищо ще я чуем втори път и в събота на големия финал.

Евровизия, Bojana Stamenov

Осезаема е липсата на Турция тази година, но пък представителите на Армения взривяват с композицията си, поне вокално. Face Of Shadow е химн за мира, единството и любовта. Румъния ще бъде на кантар с добър ритъм /една от малкото динамични композиции/, но дали няма да им изиграе лоша шега това, че групата „Волтаж“ ще я изпълнят на роден румънски език? Минава напред и инспирираната от звука на 60-те години тийн банда Anti Social Media. Момчетата от Дания имат и мисия – да възродят щастливото и безгрижно звучене на групи като Бийтълс с умела комбинация на златното старо и новото звучене в музиката.

Евровизия, Anti Social Media

Изненада тази година със сигурност ще бъде 17-годишният представител на Белгия Loïc Nottet, който ще представи  вокално нестарнадртна песен – едно от нещата, които се ценят на песенния фест. Да му полежаем успех! Радиофоничната Goodbye To Yesterday също на дуета от Естония Елина Борн и Стиг Рьоста е последната композиция, която ще премине напред от първите полуфиналисти на 19 май. Най-малкото защото е събрала феноменалните 79 процента одобрение при отсяването на финалиста за Евровизия в бившата съветска република.

Със сигурност страните, които няма чуем отново на 23 май са Македония, Молдова, Албания, Холандия и Беларус, заради еднопластовите музикални творби, които поне при мен не оставиха следа, след като ги чух за първи път. Каква, според мен, ще бъде съдбата на участниците във втория полуфинал, очаквайте в сряда, ден преди да ги чуете на живо от Виена.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg