Ивана с куп изненади за своите фенове

0

Ваня Калудова, по-известна като Ивана е родена на 31 януари 1969 година в гр. Айтос. Всички в рода на певицата са музиканти, но като че ли най-голямо въздействие върху нейното развитие оказва баща й, Тодор Калудов, който е известен акордеонист. В „Прима +“, първата дамска формация на певицата, тя свири на клавирни инструменти и синтезатор. Формацията получава покана да свири в заведението “Приказките”, където по-късно я забелязва управителя на Музикалната компания „Пайнер“ Митко Димитров. Следва предложение за договор от фирма “Пайнер” през 1999 година и така се ражда първата записана песен на Ивана – “Идол”. Вторият запис е дует с Коста Марков – “Дърво без корен”, а третият е хитът – “100 патрона”. Така певицата озаглавява и първият си албум. Дискът става носител на наградата за дебют през 2001 година на Годишните награди на списание „Нов фолк“. Тя печели също така и награда на фестивала за авторска песен на фолклорна основа „Тракия фолк 2000“. Към днешна дата няма музикална награда в сферата на попфолка и фолклора в България, която Ивана да не е спечелила. На 21 август певицата представи последните си две песни: „Ало, мамо“ и „Всичко е наред“.

Ивана, поздравления за песента „Ало, мамо“. Посветена ли е на някого?

Чисто в личен план няма близки, които да са в чужбина. Песента е провокирана от мои наблюдения и впечатление на хора, които живият по този начин. Всъщност идеята е на Мариета Ангелова, която ми пише толкова години текстовете и аз приех на първо четене.

Изключително емоционален текст и видео, виждаме сълзи в героите на клипа, текстът също е много актуален…

Много благодаря!

Защо решихте да представите две песни наведнъж?

Не е нещо ново, аз съм го правила и преди години. Беше успешна формула за мен самата. Реших да ги пусна в едно и също време, защото са твърде различни. Едната е типичен попфолк, която има аудитория, другата пък е съвсем различна. Всеки да намери себе си. Ако не в тези песни, то в предстоящия албум, който до две седмици ще е на пазара.

Как ще се казва този албум?

За заглавие сме се спрели на “Не давам да се даваме“.

Какво ще включва?

Ще включва хубави песни. Този път така казвам, защото има лек фолклор, има песни, които не мога да конкретизирам дали са в типичния попфолк или типичната народна музика, която се очаква. Хубави песни като „Ало, мамо“. Аз на тази песен не мога да й сложа определение дали това е попфолк или е просто шлагер… Мислили сме заедно с музикалните ми продуценти и продуцентите от „Пайнер“ какво да е, няма да сложа този път епитет отпред на албума. Просто Ивана, това е.

Заглавието на втората песен, която представи днес е „Всичко е наред“. Така ли е и в животът Ви?

Да, абсолютно. (смее се) Като се има предвид под „всичко е наред“, че при мен трябва да е хаос, тогава нещата са наред. Ако не върша поне две-три неща наведнъж няма как. Това е нещото, което ме прави жива и дейна. Не остана време за почивка, няма време. За такава почивка, за която всички си представят на море или в планина. Надявам се в края на август поне за няколко дни да се измъкна и да отида някъде. За мен почивка е относително понятие. Можеш да почиваш и когато правиш хубави неща, не само да лежиш на жаркото слънце и да събираш тен. Това можеш да го правиш по всяко едно време на годината, стига да си кажеш, че това искаш. Аз исках да правя музика това лято.

В Айтос ходите ли си?

Ходих си за малко, за един ден, ако това се брои за ходене. Сега имам няколко участия в нашия регион, така че ще отскоча да видя близките си за малко.

Какво е мнението Ви за риалити форматите в България. Днес е супер актуален Big Brother. Бихте ли влезли във ВИП изданието, например?

Всяка година имам предложение, всяка година отказвам. Не мисля, че това е моето място. По принцип не бих искала да давам мнение, просто изразявам това, което чувствам. Аз не съм за такъв тип формат и не бих могла да издържа. Явно след като тези формати продължават всеки сезон да се търсят и да ги налагат телевизиите, значи все още има хора, които имат потребност да гледат и да се утешават с живота на другите. Аз съм си интересна, животът ми също и няма нужда да се ровя под чаршафите и завивките на останалите. Да, гледам ги понякога от чисто забавление, но да ме питате какво се случва и кои са главните герои – не ги знам. Когато става въпрос за музика, за формати като “X-фактор“ това е формат, който наистина гледам, защото става въпрос за музика и за пеене, и то ми стои много по-сериозно.

Ивана

Как оценяваш музикалните формати в такъв случай? Дали всичко, което виждаме е реално?

Мисля, че нещата са много близко до истината. Обикновено прогнозите, които си слагам в началото, съвпадат с това, което се случва до края. Може да се каже, че вотът е реален. До колко може да се правят фалшиви нещата – не знам. То си личи, когато един човек е роден за звезда.

Кое доведе до резкия спад на потреблението и издаването на музикални албуми?

Интернет, разбира се. Това е мястото, където се теглят масово албуми. Това, че в момента вадя албум, не очаквам никакви финансови постъпления или възвръщане на средствата си или поне да излезе танто за танто. Очакваме само най-големите почитатели да закупят албумите, но и най-странното е, че няма и откъде да се закупят музикални продукти освен от бензиностанции, което е меко казано обидно. На концерти, на празници на градове – там може някой да си позволи да си купи албум, но това са редки случаи. Интернет уби пазара, но не само в България.

Ивана

10 години след връчването на приза „Мегазвезда“ какво мислиш за него сега?

Хубаво призвание. Колкото и да е клиширано, за мен по-важното е да си търсен, искан, да слушат песните ти, да имаш ангажименти, защото колкото и да се заблуждаваме това е просто работа. Правим музика за хората, чакаме одобрението им, но в крайна сметка това е моят начин на живот, начинът по който се издържам толкова години.

Би ли направили голям самостоятелен концерт в близко бъдеще?

Да, мисля да направя след този албум. Със самочувствие мога да кажа, че има качествени песни, които казват нещо, които изразяват състояния, които да представя на една силна първа част, и една лека втора част, в която да са по-бързите, по-динамичните, за да не стане концертът тъжен.

Ивана

На 30 септември ще бъде концертът на Глория. Получихте ли покана и ще присъствате ли на него?

Не сме се чували скоро с Глория, но вероятно ще бъдат поканени колеги. С удоволствие бих отишла, защото Глория е изпълнител, който знае как се правят нещата, не за първи път прави концерт, за нея това е втори голям концерт в НДК.

Много почитатели очакват дует с Глория, самата тя също скоро в интервю го припомни. Смятате ли да реализирате обещания проект все пак?

Не сме казали, не сме го направили. Тя е толкова ангажирана, аз също съм се разпиляла на хиляди страни, малко несериозно се отнесохме към почитателите, но това е добро предложение, което ми казвате в момента. Не знам до 30 септември дали би могло да се случи реално, но наистина трябва да се чуя с нея и да видим какво би предложила и тя. Стига да има хубава песен и текст, може да се реализира само за ден, два.

Ивана

Как гледаш на наградите на Планета ТВ и смятате ли като мнозина, че те са предварително уговорени?

Не мога да коментирам това. Не е края на годината, а на лятото. Отдавна не се вълнувам от наградите. Аз съм взимала всички призове, и сега ако уважавам наградите, то е по-скоро, за да се радвам на успехите на младите колеги, които тепърва се впечатляват още и е супер важно да получат определен приз, и ако не го получат да са сърдити и тъжни. Аз отивам с уважение към самата телевизия и към фирмата.

Кого от младите изпълнители харесваш?

Ако очакваш да чуеш имена, няма да спомена никого. Всеки си има аудитория, която си е създал, която го харесва и там си е силен.

Камелия напусна Пайнер, а Глория и Нелина скоро изказаха обидата си от промените в начина на продуциране в Пайнер. Чувстваш ли се пренебрегната по някакъв начин и защо можещите имена със стаж и стил биват принуждавани да следват актуалната вълна?

Аз съм си уредила отношенията отдавна с Мария и Митко Димитрови. Те са много ясни, много категорични и точни. Няма никакви проблеми.

В публичното пространство има изказвания като това на Рени и още ред други доказани изпълнители, че бизнесът в бранша се е опорочил заради изискването изпълнителите да си намират спонсори, които изискват от тях и „други услуги“…

От Вас чувам. Нямам представа какво е казала Рени. Дори не ми е подхвърляно по някакъв начин. Хората са казали „Вратата се отваря отвътре“. Ако подадеш някакъв нишан, съответно може да ти се подхвърли нещо. Когато си стоиш сериозно на мястото и си поставиш ясно условията, всичко ще е наред. Може да няма подписани договори, не е нужно всичко да е подписано с подпис и печат. Има ли казана дума, държи ли се от двете страни, има ли лоялност – нещата вървят. От там нататък и златни договори да сме подписали, ако нещата не са истински и няма човешко отношение – нищо не става. Това не е само за музиката.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg