Създадоха мозък в изкуствена среда

0

Представяли ли сте си някога да станете луд учен, седнал в лаборатория, изпълнена с живи мозъци, съхранявани в странни буркани? Фантазията Ви обаче не е нищо повече от един обикновен работен ден на професор в Държавния университет в Охайо.

Професорът по органична химия и фармакология Рене Ананд казва, че е в състояние да отгледа в лабораторията си почти завършен човешки мозък, който да бъде толкова развит, колкото е мозъкът на 5-седмичен човешки ембрион.

mozykЧовешкият мозък в лабораторни Ананд е с размера на гумата на молив и съдържа 99% от гените, присъстващи в човешкия мозък.

„Това не само изглежда като развиващ се мозък, но неговите различни видове клетки представят почти всички гени, които се срещат в мозъка на човек” – казва Ананд.

Наличието на всички тези гени би трябвало да бъде изненада. И най-вече фактът, че този малък мозък има гръбначен мозък, сигнални вериги и дори връзки, които отговарят за зрението, които  водят до ретината. Единственото важно нещо е, че му липсва съзнание.

„Нямаме никакви сетивни дразнители, които да въздействат на отгледаните от нас мозъци. Този развиващ се в буркан орган по никакъв начин не може да мисли.” – уверява Ананд.

Професор Ананд използвал за своята цел кожните клетки на възрастен, които превърнал в плурипотентни стволови клетки, които могли да бъдат програмирани за растеж на които и да било от тъканите, присъстващи в човешкото тяло.

„Когато една клетка е в състояние на плурипотентност от нея може да бъде създаден всеки орган, разбира се, ако знаете какво да направите, за да създадете подходящия орган. Мозъкът е като Светия Граал заради огромната му сложност в сравнение с всеки друг орган от тялото ни“- казва Ананд.

Ананд постигнал невероятния си успех, имитирайки в лабораторията си условия, които се срещат естествено в утробата. В резултат на това 15 седмици по-късно, той успял да види развит мозък, колкот е мозъкът на 5-седмичен човешки ембрион.

„Нашият мозък не може да порасне по-голям, защото след петата седмица мозъкът на плода се нуждае за по-нататъшното си развитие от съдова система, която да го подхранва, която към настоящия момент няма как да бъде създадена. Ще трябва да създадем и изкуствено сърце, за да помогнем на мозъка да се развива по-нататък.“ – продължава Ананд.

mozyk2В допълнение към създаването на мозъка, което само по себе си е впечатляващо постижение, реалната стойност на работата на Aнанд е, че мозъкът разработен в неговата лаборатория може да осигури платформа за тестване на методи за лечение на този най-важен за човешкото тяло орган, като например болестта на Алцхаймер, Паркинсон или синдрома на пост-травматичния стрес.

Изследването, проведено от учените, ръководено от професор Ананд, също така отваря вратата, която води към персонализирана медицина.

„Ако имате, например, наследствено заболяване, може ли да ни дадете проба от клетките на Вашата кожа, благодарение на тях ние ще можем да създадем мозък, а след това да кажем с точност какво и защо Ви се случва.“ – споделя Ананд в списание The Guardian.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg