Вино от иглика за здраво сърце и други изпитани рецепти с пролетната билка

0

Игликата е сред най-полезните билки. Тя е от първите цветя, с които ни дарява природата през пролетта. За лечебна цел при игликата се ползват коренът, цветовете и листата. Коренът съдържа гликозиди като примеверин и примулаверин, има и тритерпени и сапонини. Игликата е богата на флавоноиди. Този химичен състав определя лечебните ѝ свойства. Тя действа като успокоително и отпускащо мускулатурата.

В народната медицина се използва за остри и хронични здравословни проблеми. Препоръчва се при безсъние, хиперактивност при деца и при тревожност при възрастните. Полезна е при бронхит със суха или влажна кашлица. Игликата много добре почиства кожата. Билката се суши и се ползва за приготвяне на чай. Тя се съдържа и в кремове за нанасяне върху кожата.

ВНИМАНИЕ! Бременни жени или хора, приемащи лекарства за разреждане на кръвта, трябва да са изключително внимателни, ако приемат иглика за лечебни цели.

иглика

Игликата е билка, която е на почит от големите имена в народната медицина, сред които е и Мария Требен. Ето нейната рецепта срещу безсъние:

50 г. иглика

25 г. цветове от лавандула

10 г. жълт кантарион

15 г. плодни шишарки от хмел

5 г. корени от валериана

Една препълнена чаша от тази смес се попарва с 250 мл вода и се оставя да кисне 3 минути. Чаят се пие много топъл, на глътки, непосредствено преди лягане. Може да се подслади и с малко мед.

Мария ТребенБилковите рецепти на Мария Требен, с които лечителката изцери хиляди хора по света

Благодарение на кръвопречистващото си действие игликата изхврърля всички отровни вещества, които предизвикват подагра и ревматични заболявания. Друг лечител – пастор Себастиан Кнайп (на снимката), съветва:

иглика„Нека всички, които са предразположени към болести на крайниците и ставите да пият ежедневно 1-2 чаши чай от иглика,и то по-продължително време. Острите болки ще отслабнат и след време ще изчезнат напълно.“

Да се пие чай от иглика е отлично укрепващо средство за нервите и сърцето. Чаят също облекчава мигрената и главоболието, действа благотворно при водянка и при предразположение към инсулт. Отварата от корените на билката, смесени с мед подпомага изхвърлянето на камъни от мехура.

Много известна е и рецептата с вино от иглика за сърдечни оплаквания:

Най-добре е да се направи през пролетта. Взема се двулитрова бутилка, която се напълва до гърлото, без да се притиска и тъпче с пресни цветове на иглика (целите съцветия). Заливат се с натурално бяло вино така, че да покрият съцветията. Бутилката се запушва с коркова тапа и се оставя 14 дни на слънце. Отпива се от време на време, при необходимост, а който има сърдечни проблеми може да взема до 3 с.л. дневно.

За пролетен чай с иглика са необходими:

50 гр. иглика

50 гр. филизи от черен бъз

15 гр. листа от коприва

15 гр. корени от глухарче

Една препълнена чаена лъжичка от тази смес се попарва с 250 мл. вода и се оставя да кисне 3 мин. През деня се изпиват 2 ч.ч. чай, може и подсладени с малко мед.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

глухарчеЛек с глухарче – при алергии, висок холестерол, кашлица, цироза и рак (рецепти)

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg