Едно хоро, един народ, една България заедно

0

И тази година в София се проведе инициативата, целяща да бъде възобновена традицията, датираща от хиляди години по земите български. А именно заедно, хванати за ръце да се веселим, както и да съживим духа и тялото си в ритъма на фолклорната музика и хорото. Автори на идеята са администраторите на фейсбук групата „Хора за Хората“. Призивът е всяка една неделя, точно 30 минути преди залез, на градския площада или селския мегдан да се хванеш на хорото.

В столицата всяка седмица десетки хора се хващат за ръце, за да изиграят характерните български народни танци пред Народния театър „Иван Вазов“.

хороЗа първи път инициативата се проведе в края на миналата година, когато хорото се изви под акомпанимента на Исус Ангелов, който е акордеонист и неговия баща. Тогава след София примерът последваха и много други градове в страната.

„Хороводният танц наподобява Слънчевата система. Ако щете с движението на хороводците обратна посока на часовниковата стрелка, по подобие на планетите, със спорадичната промяна на посоката, каквото е близкото ретроградно движение на планетите от земно гледище“,

заявяват организаторите на „Хора за Хората“.

Самото хоро има космически, тайнствен смисъл, който е завещан от нашите предци. Хороводният танц дава духовна сила на тези, които са се хванали на него, категорични са инициаторите на неделната проява.

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg