Липсата на образование е опаснa, колкото пушенето

0

След анализ на данните, датиращи от 1925 г., изследователи от Университета на Колорадо в Денвър изчислили, че 145 хиляди смъртни случая в САЩ нямало да са факт, ако хората, които не са завършили училище бяха получили дипломата си за образование. Това е сравнимо с броя смъртни случаи, причинени от пушенето на цигари, и могат да бъдат предотвратени, ако всички хора изведнъж се откажат от пушенето.

neobrazovan 4ovek1Изследователите също така са изчислили, че 110 хиляди смърти, настъпили през 2010 година можело да не се случат, ако загиналите бяха завършили някакво образование. Въпреки че проучването не предполага наличието на пряка връзка между незавършване на образованието и на риска от смъртност обаче, всичко това е свързано с цяла поредица от фактори, които се случват в живота на хората с ниско образование. Идва момент в живота, в който необразованите хора изпадат в депресия, причинена от ниските заплати и ниския жизнен стандарт, качеството и количеството на храната, която консумират, до качеството на медицински грижи, до които имат достъп.

obrazovan 4ovekИзчисленията били извършвени точно на същия принцип както се изчислява рискът от заболяване и смърт, причинена от цигарите – т.е. всичко се базира на конкретни цифри и контролни групи. Анализът не показва, че добре образованите хора не се разболяват или пък могат да изгебнат смъртта, но те обръщат повече внимание на това как живеят и с какви продукти се хранят, което директно се превръща в здраве и намалява риска от смърт.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg