Хората обичат да тренират с музика

0

Вероятно не веднъж сте забелязвали хора около Вас, които обичат да тренират, слушайки музика. Често, това явление може да се наблюдава дори сред спортистите, защото музиката помага за намаляване на стреса, например точно преди мач или състезание.

Но защо хората толкова обичат да тренират с музикален съпровод? Този въпрос наскоро си задали група изследователи. И изглежда са намерили отговора. Според тяхното изследване се установило, че любимите песни притъпяват болките в мускулите по време на тренировка, особено във фитнеса. Заключения били направени от учени от университета МакГил.

muzika i sportПри слушане на музика в мозъка се произвеждат опиоиди. Това е група от вещества, действащи на опиоидните рецептори, включително естествено срещащите се в човешкото тяло пептиди като ендорфините, динорфина, енкефалините, както и опиатите. Най-важните опиоидни вещества включват кодеин, морфин и хероин.

„Опиоидите са известни със свойството си да намаляват усещането за болката. Някои опиати се използват в медицината, анестезията, а други се считат за наркотици.” – пише The Daily Mail.

Изследователите дали на групата от доброволци лекарство, което блокира опиоидните рецептори. След приема му, хората започнали да изпитват много по-малко удоволствие от спорта. Но когато те били оставени да слушат музика, под влиянието на любимите им песни в мозъка им започнал да се освобождава допамин или така нареченият хормон на щастието.

muzika i sport2Робин Дънбар, служител на Оксфордския университет смята, че свиренето на музикален инструмент повдига прага на болката повече, отколкото слушането на музика. В друго проучване, изследователите отбелязват, че тренировките са много по-приятни, когато са придружени с музика, а усилията за постигане на едно и също, са почти два пъти по-малки. Според Дънбар, музиката трябва да се използва по-често за облекчаване на болката на пациенти, които периодично страдат от болка.

Въпреки това експертите твърдят, че не за всеки е препоръчително да се прави упражнения на фона на музика, особено начинаещите бегачи, които трябва да концентрират цялото си внимание върху синхронизирането на дишането си и физическото натоварване. Но това в еднаква степен се отнася и за много други спортове.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg