Антидепресантите стимулират агресията

0

Дали е възможно лекарствата за лечение на депресия да предизвикат при хората, които ги приемат, увеличаване на нивото на агресивност? Оказва се, че ДА! Тези смущаващи заключения идват от едно скорошно проучване, проведено от изследователи в Университета в Оксфорд.

agresia2В хода на проучването било установено, че вероятността от извършване на престъпление сред хората, които взимат антидепресанти, е с 50% по-висока отколкото, ако тези хора не приемат лекарствата. Антидепресантите Prozac, Seroxat, Lustral, Lexapro и Cipramil увеличават желанието за извършване на повечето от формите на агресията, което твърдят в своя доклад изследователи от Оксфордския университет.

Изследователите анализирали информация за поведението на 800 хиляди жители на Швеция за период повече от 15 години. Изследователите сравнили честотата на задвижването на съдебните дела, свързани с насилственото поведение и установили, че антидепресантите променят личността и увеличават риска от извършване на актове на насилие с 43% във възрастовата група от 15 до 24 години.

agresia1Въпреки че е трудно да се определи ясно каква е причината, експертите смятат, че антидепресантите могат да имат много силно влияние върху мозъка на все още неоформените тийнейджъри. Друга теория гласи, че вината за проявената агресия е не в лекарствата, а в тяхното неправилно предписване, дозиране и препоръчване от лекарите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg