Не подценявайте хъркането, може да предизвика рак

0

Хъркането, освен че е заболяване, също така може изключително да дразни и да пречи на околните. Въпреки че може да бъде причина, поради която да не можем да заспим спокойно или пък просто да прекъсне блажения ни сън, то тук не е най-важен нашият комфорт, а състоянието на здравето на близкия човек. Ако някой около Вас има проблем с хъркането, то наистина е необходимо да му бъде проведено подходящо лечение, защото лекарите предупреждават: Хъркането може да доведе до развитието на рак!

По време на Европейския конгрес в Мюнхен били представени най-новите резултати от изследванията на сънната апнея и хъркането. Оказва се, че хипоксията или недостигът на кислород в тялото, както се случва в моменти като хъркането, може да ускори развитието на тумори. В предишни изследвания, учените са доказали, че съществува връзка между хъркането по време на сън и повишения риск от хипертония и инсулт.

harkaneto

За целите на настоящото проучване, изследователите са използвали мишки, които страдали от бъбречни тумори. Те отбелязали, че около тумора се създават нови кръвоносни съдове, които задържат кислорода, по времето, когато тялото не е било снабдявано с кислород. Тези проучвания показват, че сънната апнея може да допринесе за развитието на съществуващите ракови промени. Изследователите предупреждават обаче, че към момента тестовете са правени само върху мишки и трябва да се внимава при пренасянето на резултатите върху човешкото тяло.

Професор Арнулф Стенцъл споделя:

„Въпреки че настоящето изследване е експериментално, то е изключително важно, тъй като показва ефектите на недостиг на кислород върху растежа на рак на бъбреците, еднакво както на първичния тумор, така и на метастазите.“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg