Facebook – Вашият психопортрет

0

Психолозите твърдят, че може да се каже много за личността на хората според статусите, които актуализират на стената си във Facebook. Хората с ниско самочувствие често актуализират своите статуси, в които споделят какво се случва в тяхната любовна връзка, докато хората с нарцистична натура с удоволствие се хвалят на стената си с техните постижения.

Може би изглежда очевидно за някои, но това са едни от първите изследвания, които имат за цел да се определи какво мотивира хората да се разкриват в публично пространство, каквото е Facebook. Ясно е едно – всички потребители на Facebook проявяват до някаква степен тенденция на нарцистично поведение.

tara marshall, facebook„Това може да е малко изненадващо, но статусите ни във Facebook, в действителност са отражение на нашите личностни черти”,

споделя Тара Маршал, водещ на провежданите изследвания  и психолог в Брюнъл Юнивърсити в Лондон и допълва:

„Все пак е важно да се разбере защо хората пишат по определени теми във Facebook. В зависимост различното възприемане на техния статус от останалите, те биват „възнаграждавани“ от броя коментари ихаресвания на споделеното. Хората, които получават повече харесвания и коментари, черпят повече ползи от социалната интеграция, докато тези, които получават по-малко харесвания, обикновено се чувстват отлъчени и отчуждени.”

facebook_friends

Изследователите от Брюнъл Юнивърсити дали на 555 потребители на Facebook да попълнят онлайн анкета. Нарекли я „Big Five” или „Голямата петорка”, а именно: екстровертност, невротизъм, откритост, толерантност и добросъвестност. Анкетираните участници също трябвало да отговорят на въпроси за тяхното ниво на самочувствие и нарцистични тенденции, както и да споделят информация за статусите, които публикуват във Facebook: колко често ги актуализират, какво ги е мотивирало да публикуват статуса,  тематиката и броя на получените коментари и харесвания.

Резултатите от изследването показали, че:

– Добросъвестните хора пишат и споделят информация за деца;

– Екстровертите използват Facebook, за да се свързват с други хора, с които да обменят информация за своите интереси и пишат за своите социални дейности;

– Отворените хора споделят на стените си интелектуални публикации и мнения;

– Хората с ниско самочувствие често предоставят мнения и публикации на своите партньори и споделят с приятелите си най-вече информация за емоционалния си живот;

– Хората с нарцистични наклонности чувстват нуждата да бъдат оценени, затова те често пишат за своите постижения – като например какво тяло са изваяли във фитнеса. „Нарцисите” също получават много коментари и лайкове, което ги мотивира още повече да продължават да споделят своя статус по този начин.

facebook_downБлагодарение на това изследване можете да научите поне малко за поведението на хората във Фейсбук. И да прецените Вие към коя група бихте искали да бъдете и как бихте искали да Ви възприемат в публичното пространство.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg