Министър Тодор Танев: 24-ти май – това съм аз

0

Празнично шествие се проведе в София по повод 24-ти май. То бе водено от президента Росен Плевнелиев, кмета на София Йорданка Фандъкова и образователния министър Тодор Танев. След официалната церемония по полагането на венци и цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий, само за ДЕЛО министърът на образование и науката даде ексклузивно блиц интервю.

24 май, министър Тодор Танев-Честит празник, министър Танев. Какво е за Вас 24-ти май?

– 24-ти май – това съм аз, това са българските истории, драми, това е нашето единство, това са нашите деца и бъдеще, моите спомени и надежди за България.

– Какво си спомняте от онзи 24-ти май, когато завършвахте средното си образование?

– Помня първия си учебен ден. Много добре го помня. Беше във „великото“ училище „Васил Априлов“. Последният си учебен ден не го помня и може би никога няма да знам, че е последен. Важното е, че всеки път на 24-ти май съм преизпълнен от възторг, че имаме такова нещо като този ден. Не знам дали са много народите като евреи, гърци, арменци и в Азия няколко, които се идентифицират с писмеността си. Ние сме част от тази славна група, радвам се за това.

– Вчера гледахте ли новините?

– Да.

– През последните 15 години учителите в България са намелели със 70%, министър Танев.

– Това е грешка, която ние натрупваме повече от две десетилетия. Вероятно малко по малко ще се вземат мерки. Новият закон, който идва, навлизането на информационните технологии масово в училищата, плюс обвързването на училището с живота, с професията, решително ще променят нещата. Ние сме готови със законовата рамка, без нея няма как.

– 1% от българските учители са на възраст до 30 години. Какво правите, какво предлагате, за да се промени това?

– Предлагаме много неща, най-вече четиристепенна образователна система, която не е радикална новост. Тя е добавяне към досета съществуващата система за училищно и висше образование…

– Какво ще направите с учебниците, подменящи историята ни?

– Учебниците са една от най-чувствителните язви в сегашната система. 19 нови учебни стандарти ще бъдат направени от министерството. Те са част от новия закон, ще бъдат направени при всички възможни правила за обществено обсъждане. Надявам се, че като ги имаме и са направени по нов начин, който е народен, ще имаме истинските учебници, за които всички и аз мечтаем.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg