Ето кои са месеците, през които здравето на възрастните хора е най-застрашено

0

Въпреки че мнението възрастните хора получават фрактури на бедрената шийка при поледица навън е широко разпространено мнение, това най-често се случва в помещения, при това през топлите месеци. Твърденията бяха съобщени на конференцията на Американската асоциация на анестезиолозите в Бостън, а данните от проучването са поместени на сайта EurekAlert.

Изследването обхванало 544-ма пациенти в болници в Кънектикът. Участниците получили счупвания на бедрената шийка между 2013 г. и 2016 г. Учените се поинтересували в кой месец и къде – в помещение или на улицата, е получена фрактурата. За студено време бил смятан периодът от ноември до април, а за топло време – периодът от май до октомври.

Оказало се, че 55 на сто от фрактурите на бедрената шийка са получени през топлите месеци. Особено чести са през месец май – 10,5 на сто от общия им брой, през септември – 10,3 на сто, и октомври – 9,7 на сто. Освен това над 76 на сто от счупванията са получени в помещения. В повечето случаи счупването е в резултат на спъване в нещо, например в килим.
60 на сто от фрактурите в помещения са получени през топлите месеци. Това накарало авторите на изследването да заключат, че поледицата не е значим фактор, свързан с риска от фрактура на бедрената шийка. Главните виновници за паданията извън дома били стълбите и блъсналите пенсионери автомобили.

Счупванията са особено опасни за възрастните, защото често зарастват лошо или изобщо не зарастват. Сред най-сериозните счупвания е това на бедрената шийка, което може да доведе дори до смърт.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg