Формулата за идеален сън за зимното часово време

0

В нощта преди преминаването към зимно часово време за идеален сън трябва да си легнем в 22,37 ч. с две пухени възглавници, топъл юрган и памучна пижама, показват данните на проучване във Великобритания.

Повечето анкетирани са признали, че зимата спят по-лошо заради недобре затоплените спални. Една четвърт от хората дори не събличат халата си, за да им е по-топло. Всеки четвърти оставя отоплението включено през нощта, без притеснение за сметката. Всеки десети признава, че се загрява с глътка алкохол преди лягане.

Семейните спорят поне два пъти седмично коя е най-добрата температура за сън. Почти половината от мъжете дори тайно отварят прозореца, докато съпругата им спи.

От октомври до февруари хората спят средно шест часа и 15 минути – с 40 минути по-малко, отколкото през топлите месеци. Цели 60 процента се чувстват по-уморени през зимата, защото тъмните сутрини и вечери се отразяват на настроението и добрия сън.

сън, зимно часово време

А иначе точно в 4 часа сутринта на 29 октомври и у нас ще превъртим часовниците с час назад. Хубавата новина е, че времето за сън ще е с час по-дълго, а лошата, че

заради смяната на стрелките се очаква 84 на сто ръст на катастрофите с участието на пешеходци.

Пикът на ПТП-та е през седмицата, която следва деня, в който се местят часовниковите стрелки. Обяснението –  психологическата адаптация на организма на човека към новите условия. Това често води до грешки в преценяването на разстоянието и скоростта на шофиране през тъмната част на денонощието заради забавените реакции на шофьорите. Ето защо на пешеходците се препоръчва да бъдат по-внимателни, тъй като вече ще се стъмва по-рано. Добре е да носят по връхните си дрехи светоотразителни елементи, за да бъдат забелязвани в тъмното по-добре.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg