Електрическият автомобил – минало или бъдеще?

0

Минало или бъдеще е електроавтомобилът? Отговорът на този въпрос продължава да вълнува не само любителите на високите скорости, а и производителите. И докато първите са в очакване на нови возила с извънземни екстри, то вторите са в изчаквателна позиция. Да, модели с електрически двигатели има в почти всяка уважаваща себе си автомобилна компания, но на фона на цялата продукция, са по-скоро екстравагантни скъпи играчки за богати клиенти.

Електрически прототипи на автомобили се появяват още през 50-те години на миналия век. Идеята отново е същата – ниска цена за изминати километри, спрямо обикновен автомобил, работещ с двигател с вътрешно горене. Липса на излишни разходи, като смяна на масло, охладителна течност, въздушни и горивни филтри, които не са необходими при електромобила.

Най-голямото предимство е, че не се замърсява по никакъв начин околната среда чрез изхвърляне на изгорели газове. А чрез излишно издавания шум от двигателя тези автомобили са просто безшумни. Всичко е прекрасно, докато не сложим на везната съответните минуси.

Основен недостатък си остава батерията. И ако в миналото това води само до ниво прототипи, то появата на литиево-йонните батерии води до втори етап – градски електрически автомобили. Страхотни са! Вярвайте ми. Вземете такъв под наем /има вече в София/ и ще се насладите на шофиране от бъдещето. Да, за градски условия този вид транспорт е повече от удобен. Проблемът идва в извънградските маршрути.

Пробегът е ограничен до 250 км. Веднага ще ми опонирате, че автомобил на Tesla изминава 400 км. с едно зареждане. Да, така е, но причината е в по-голямата батерия и това съответно рефлектира върху цената на автомобила.

И докато всички се хвърлиха в надпревара за създаване на акумулатор от ново поколение, то добрата новина пристигна от белгийската компания Magnax. Там беше демонстриран свръхмощен, лек и компактен електромотор с аксиален поток. Новият електромотор превишава по производителност всички съществуващи радиални аналози и ще се произвежда серийно. Това може да се окаже повратен момент в автомобилостроенето.

На прага сме на ниво ІІІ – пълно господство на електрическите превозни средства. Дали обаче това ще се случи? Твърде много икономически интереси в световен мащаб са поставени на карта. Дали хората с много пари ще позволят това да се случи? Условията са налице, остава само воля да се преодолее нуждата от несметни богатства в името на бъдеща чиста планета и по-добър свят за следващите поколения.

Петър Кантарев

автор: Петър Кантарев

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg