Доказаха кое е първо – кокошката или яйцето

2

Вечният въпрос кое е първо – кокошката или яйцето, го задал още Аристотел. Философът стигнал до интересно заключение – установил, че двете трябва да са се появили едновременно, понеже детето не може да дойде на бял свят без родител. До ден днешен въпросът си го задават деца и възрастни, а до скоро са си го задавали и учените. Последните обаче, от известно време знаят отговора.

Отговорът на въпроса

Кокошката или яйцето?

ще открием в разработката със заглавие „Структурен контрол и кристално ядро на яйчената черупка”, публикувана в списание Angewandte Chemie. С откриването на вълнуващия неизвестен отговор се заели учените от двата университетита – Шефилд и Уоруийк.

„Ние отдавна подозирахме, че първо е яйцето, но днес вече имаме доказателства, че първа е кокошката”,

казва д-р Колийн Фрийман от Катедрата по материалознание и инженерство в университета в Шефилд.

кокошката или яйцетоУчените изследвали молекулярната структура на яйчени черупки и стигнали до извода, че нейното развитие отговаря единствено белтъкът с име ОС-17. Той е отговорен за превръщането на калциев карбонат в кристали от калцит, от който е изградена черупката на яйцето. OC-17 се произвежда в яйцепровод на кокошката и се секретира през клетъчната мембрана жлеза. Въз основа на това просто наблюдение учените заключават, че кокошката трябва да бъде преди яйцето, което всъщност не може да бъде създадено без споменатия белтък ОС-17, произведен в кокошия яйцепровод.

Откъде тогава се е взела кокошката? Труден въпрос, но и на него може да се намери отговор. Първата кокошка трябва да е била резултат от еволюцията – вероятно се е излюпила от яйце на друг вид. Да, да, знаем, сега възниква следващият въпрос – откъде пък идва яйцето на другия вид? В този ред на мисли можем да стигнем до началото на живота на Земята.

В заключение единствено ще кажем, че първа е кокошката, която е произлязла от реброто на герестия петел! 😉

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!2 коментара

Коментирай в Delo.bg