10 правила за щастлив живот от Дина Рубина

0

65-годишната руска писателка Дина Рубина има в творчеството си над десет романа и стотици разкази. Текстовете ѝ са преведени на повече от 18 езика по целия свят. Тя предлага на читателите си удивителни житейски съдби на своите герои, заплетени сюжети и всичко това вплетено в нейния необикновен времеви усет. Определят я като жив класик на руската съвременна литература. Талантът на родената в Ташкент и завършила консерватория Дина Рубина е познат и у нас с книгите „Синдромът на куклата“ и „По слънчевата страна на улицата“. Предлагаме ви десет цитата от нейни интервюта, които обрисуват житейската философия и разбирането ѝ за щастие.

====> За да бъдете щастливи, запомнете тези три НЕ-та: НЕ завиждай, НЕ се страхувай, НЕ ревнувай.

====> За мен интелигентността е рядко срещаното умение у хората да не обременяват околните с личността си.

====> Тъжно е, че хората не подлежат на реставрация, както е при картините.

Дина Рубина

====> Чувството на детска самота е сравнимо единствено с това при възрастните хора. Най-обичаните деца и най-обгрижваните дядовци и баби, без значение от обстоятелствата, могат да усетят космическата студенина на приближаваща бездна. Първите – твърде далечно, а другите – доста близко.

====> Всеки притежава своята хормонална история, но на душата ѝ е все тая – тя е още на петнадесет години.

====> Съдбовният кръст на всеки се създава според индивидуалния ръст доста преди да дойде на този свят.

====> Със сигурност е присъщо на всеки да се привързва към местата от детството и младостта си. Това е може би, тъй като те са запечатали като огледало неговия образ през годините, в които е бил щастлив.

Дина Рубина

====> Остарявайки един мъж осъзнава, че трябва да променя самия себе си, а не жената до него…

====> Жената се превръща в жена не под диригентската палка на физиологията, а тогава, когато усети своята съкрушителна власт над другия пол. Умната жена е далеч по-страшна от умния мъж – тя разполага и с емоционална, освен обичайната си проницателност, животинска чувствителност, и те хваща на всяка стъпка – и никаква логика не може да помогне тук.

====> Най-различни мъже съм срещала в живота си. Повечето от тях – остроумни, ярки, талантливи. Но най-интересно ми е било да бъда с моя собствен мъж.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg