Антоновден е! Ето защо празникът е познат още и като Лелинден

0

Антоновден е днес. На 17 януари православната църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики. Той е роден в Египет около 251 г. след Христа, в благочестиво и заможно семейство. Когато бил на 20 години, родителите му починали и му оставили богатството си. Антоний раздал всичко – и пари, и имоти и започнал подвижнически живот.

Заселил се в една изсечена в скалите египетска гробница. По-късно прекарал 20 години при пълен аскетизъм в изоставена постройка в пустинята. Антоний бил удостоен с дара на чудотворството и на прозорливостта, но като лекувал болни, той винаги внушавал на излекуваните да благодарят само на Бога.

При него идвали болни и страдащи хора, с които беседвал с часове. На 104 години Антоний излиза в открит словесен спор с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството. На следващата година – на 17 януари 356 г., светецът умира. Погребан е по негова молба на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени в столицата на Австрия, Виена.

Според българската народна традиция, Антоновден се празнува за предпазване от болести.

На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.

Специално омесени за празника содени питки, намазани със сметана се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана „за белята, за лелята“, както е била наричана чумата. Ето защо Антоновден е известен още и като Лелинден.

Антоновден

В народните представи живеят двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден /честван на 18 януари/ са един след друг и са известни и като празници на ковачи, железари, ножари и на налбанти.

На днешния 17 януари своя имен ден празнуват Антон, Антония, Андон, Тончо, Донка.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg