Диетата на викингите – най-полезна за мозъка

0

Начинът за хранене, който е традиционен за северните народи – с обилно количество риба, плодове, пиле, ориз и зеленчуци, но не и кореноплодни, е свръх полезен за човешкия мозък. Тази диета помага този важен орган да бъде в добро състояние и като остареем.

Шведски учени от института „Каролинска“  са работили с 2223 доброволци, за да проверят дали северния хранителен режим се отразява на мозъчната функция. Те са установили, че

паметта на хората, които спазват диетата на викингите, се влошава по-малко, както и уменията им да мислят.

яйцата са най-добрата храна за мозъка

Диетата на викингите предполага и много вода и чай, като допуска и умерено пиене на вино. При нея обаче се избягват картофите и другите кореноплодни, рафинираните зърнени храни, маслото, захарта и плодовите сокове. Спазването й може да помогне да бъде избегната деменцията.

В предишно изследване датски учени установиха, че

диетата на викингите е полезна и за сърцето и намалява наполовина риска от инфаркт.

средиземноморска диета, Бързо и трайно отслабване

Друго изследване на учени от университета на Калифорния в Сан Франциско показа, че средиземноморската диета – с много зеленчуци, зехтин и малко месо и млечни продукти, също е полезна за мозъка. Спазващите я са показали 35 процента по-малка вероятност да се представят зле на когнитивни тестове.

Коментирай с Facebook

коментара

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg