Дежавю – истината за този феномен

0

Със сигурност Ви се е случило дежавю поне веднъж в живота. Отивате на ново място, запознавате се с някой непознат, правите различни неща от обикновено, и изведнъж Ви се струва, че помните точно тази определена ситуация, сякаш се завръща от миналото. Всичко е прекрасно, само дето разумът Ви отказва да приеме спомена, та нали няма как миналото да се случва в настоящето! Откъде всъщност идват тези спомени?

Ситуацията, в която Ви се струва, че миналото се повтаря или че вече сте преживели даден момент, се нарича дежавю.

deja vu, дежа вюТерминът идва от френския език и означава в буквален смисъл – „вече видяно/вече преживяно”.

Повечето хора изпитват дежавю поне няколко пъти в живота си. Това се случва най-често между 15-тата и 25-тата година от живота им. Това предполага, че дежавю може да е свързано по някакъв начин с развитието на мозъка. Изключително трудно е да се провери това усещане, защото се случва много рядко и съвсем случайно, и досега все още никой не е успял да открие метод как да предизвика дежавю в лабораторни условия. Една от теориите по тази тема гласи, че

изпитването на дежавю е силно свързано със странна активност на медиалния темпорален лоб, който отговаря за дългосрочната памет.

deja vu, дежа вюМедиалният темпорален лоб съдържа структура, наречена „носова кора“, благодарение на която ние знаем дали нещо вече ни е известно или не. Той също така съдържа хипокампален, структура, която ни помага да си припомним подробностите на конкретни спомени.

Една от теориите е, че понякога има „неразбиране“ между двете структури. Точно тогава се появява усещането за вече нещо преживяно, което обаче се случва за първи път. Може би някои образи може да ни изглеждат познати, защото сме ги виждали вече на филм или на снимка. Въпреки това, ние не разполагаме с никакви спомени, свързани с тях.

deja vu, дежа вюСпоред друга теория, дежавю може да бъде свързано с потрепващата дейност на  медиалния темпорален лоб. Това би обяснило факта, че хората с епилепсия често са склонни да имат дежавю.

Но ако получите дежавю, това съвсем не бива да Ви притеснява!  Това е напълно нормално и се случва в живота на всеки човек, поне няколко пъти. Е, освен ако не се случва всеки ден – тогава можете да потърсите своя лекар за съвет!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg