Кои брадавици и папиломи са заразни

0

Продължаваме да търсим компетентни мнения на водещи специалисти в сфери, които са важни за Вас, читателите на delo.bg! Много писма в електронната поща ни насочиха да потърсим становището на акушер-гинекологът д-р Ясен Калайджиев от МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив. Темата – за или против премахването на брадавици и папиломи.

Д-р Калайджиев твърди, че мненията са полюсни. Според някои те не трябва да се премахват, преди да са изследвани. Всичко, което се изрязва от тялото, трябва да се изследва хистологично. За жалост, понякога това не е напълно правилно.

Д-р Ясен Калайджиев специално за читателите на delo.bg„Установено е, че някои щамове папилома вируси причиняват ракови заболявания, като основно се касае за рак на шийката на матката поради естеството на строеж на епителната тъкан там. В много по-малък процент те предизвикват рак на външните полови органи, ануса, пениса и гърлото.“

Според специалиста, характерно за тези онкологични щамове е, че те образуват т.нар. плоски кондиломи/папиломи, които са невидими с просто око, защото са на нивото на кожата. Други щамове папилома вирус образуват т.нар.

остри кондиломи, които са като брадавици – стърчат над нивото на кожата. Те са доброкачествени, не предизвикват рак, но са остро заразни – могат да се прехвърлят на половия партньор.

Затова изискват отстраняването им, за което има различни методи и средства. Понякога са упорити и рецидивират.

Може да се допусне, че там където има остри кондиломи, в някои случаи пациентът е заразен и с онкологични щамове, защото и в двата случая са полово предавани и се срещат по-често при промискуитетни пациенти (сменящи често партньорите си). Ето защо, твърди д-р Калайджиев, е наложително да се извършва профилактично изследване на всички жени, попадащи в гинекологичния кабинет, независимо от повода – т.нар. цитонамазка – вземане на материал за изследване от шийката на матката.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да премахнете лесно фиброми, папиломи и брадавициКак лесно да премахнете фиброми, папиломи и брадавици

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg