Билките, с които можем да заменим солта

0

Солта е подправката, без която повечето от нас не могат да си представят готвенето. Въпреки че солта перфектно подчертава вкуса на храната, тя не е твърде полезна за нашето тяло. Излишъкът й може да навреди на бъбреците и да увеличи вероятността от сърдечни проблеми. За да се избегнат такива здравословни проблеми, най-добре е напълно да бъде изключена от менюто. Означава ли това, че нашите ястия ще изгубят своя вкус? За щастие, не! Защото солта може да бъде заменена!

Солта, и по-точно присъствието на натрий в нея е това, което наистина е необходимо на организма. Натрият е отговорен за това пикочната система да работи правилно. Този скъпоценен елемент се съдържа в много по-здравословни продукти, а когато запълваме нуждите си от него най-вече чрез солта, тя става опасна за здравето ни.

Високото кръвно налягане може да бъде понижено, ако вместо сол в ястията се слагат подправки и билки, категорични са британски експерти. Близо половината от коронарните болести на сърцето и над 60 процента от инсултите се дължат на високо кръвно налягане.

Солта е една от основните причини за проблема, тъй като допринася за задържането на вода в тялото, в резултат на което кръвното налягане се повишава.

Ето с какво може да заменим солта в готвенето!

bosilek

Преди всичко с билки! Ако готвите ястие с месо, то е най-добре да го комбинирате с босилек, който да добавите в края на готвенето. Босилекът също така перфектно отива на сосове, омлет или бъркани яйца. Ако искаме да приготвим ястие от бобови растения, то солта може да бъде заместена от кориандър.

Мащерката фантастично подхожда като съставка в маринати или като допълнение към морските дарове. Чудесен заместител на солта в супата е девисилът. Тази билка има силен пикантен аромат и горчиво-сладък вкус. Маточината пък е идеална за пресни салати, птици и риби.

rozmarin

Розмаринът, магданозът и копърът перфектно си отиват с варени картофи. Ако ястието в нашата чиния все още ни се струва с не особено овкусено, то може да се помисли и за добавяне към него на малко чесън или джинджифил. Двете подправки са с интензивен и  отличителен вкус, което ще придаде характер на съдържанието в нашата порция.

Междувременно екип от учени установи, че употребата на големи количества готварска сол води до промени в чревната микрофлора у бозайниците, което може да причини различни заболявания.

гладуването води до растеж на косатаБиолози изследвали екскременти от мишки, които няколко седмици били подложени на диета с нормално или високо съдържание на сол. Резултатите, публикувани в сп. Nature показали, че на 14-ия ден количеството на принадлежащите към някои щамове бактерии намаляло у животните, които консумирали храни с високо съдържание на сол.

Учените секвенирали генома на въпросните микроорганизми, за да проучат въздействието на голямото количество сол.

Оказало се, че най-чувствителни към солта са бактериите Lactobacillus murinos, които пречат на развитието на автоимунен енцефаломиелит (мозъчно възпаление) и хипертензия.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg