Алкохол на прах – новият хит на пазара

0

За новите технологии и тяхното приложение в хранителната индустрия може да се говори много. Според мнозина, навлизането на различни модерни методи и технологии при производството на храни и напитки със сигурност влошава тяхното качество и ги прави изкуствени. Но пък, безспорно някои от тях са атрактивни или поне звучат така. Като например – алкохол на прах! Трудно е да си го представите, нали? И макар да звучи наистина невероятно, всъщност този алкохол вече е факт и съвсем скоро ще се предлага на пазара в някои части на САЩ.

алкохол на прахАлкохолът на прах, не се нарича алкохол, а палкохол. Името му идва от английското наименование powdered alcohol, което всъщност означава точно това – алкохол на прах. Продуктът е изобретен от компанията Палкохол, която се намира американския щат Аризона и неин директор е Марк Филипс.

Атрактивната «напитка» ще се предлага в търговската мрежа в пакетчета и ще наподобява разтворимите сокчета, които могат да се намерят и на българския пазар. Едно такова пакетче с палкохол, може да се разтвори само в 15 милилитра вода, и така ще получим алкохолна напитка, при това с пет различни вкуса. Очаква се напитката палкохол, да се появи в търговската мрежа в САЩ през лятото.

алкохол на прах

В някои от щатите обаче, тя вече е забранена, тъй като властите са преценили, че е твърде опасна, за да се продава в магазините. Опасенията в тези щати са, че продуктът може да предизвика незабавно опиянение у човека, който го използва. Другото голямо притеснение на властите е, че млади хора могат да започнат да злоупотребяват с него и да го използват подобно на наркотик – да го смъркат както се прави с кокаина например. Поради тези опасения, палкохолът е забранен за продажба в щатите Аляска, Луизиана, Небраска, Пенсилвания, Южна Каролина, Върмонт, Вирджиния и Масачузетс.

алкохол на прах

Продуктът всъщност е бил одобрен от американските власти още преди година – през април 2014 г. Много скоро след това обаче, е бил спрян заради констатирани проблеми по отношение на неговото опаковане и етикетиране. След като производителят се е съгласил да ги отстрани, преди броени дни бе получено окончателно одобрение от властите в САЩ за продукта и той може да бъде пуснат в продажба.

След разтваряне на пакетчето във вода, може да се получи алкохолна напитка, която е с пет различни вкуса. Ако се чудите какви са тези вкусове – ето отговора: водка, ром, коктейли Маргарита, Космополитът или Лемън дроп.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg