Ето кой е виновен за спада на раждаемостта

0

Конкуренцията за висок социален статут, изразяващ се в притежаването на престижни вещи, например, се е превърнало в главен виновник за спадането на раждаемостта в днешния свят. Това заключение е на група американски антрополози, които публикуват резултата от проучването си в научно списание.

Досега като причина за рязкото спадане на раждаемостта обикновено е било намаляването на детската смъртност, както и достъпа до съвременни средства за контрацепция и желанието на дамите да отложат раждането на своите деца, за да получат образование или да постигнат кариерни успехи, например.
Антрополозите са на мнение, че тези фактори са реални, но пък не са достатъчни. Според тях процентът на раждаемост спада и то на територията на съвременния пазар на труда. Голямото разнообразие от стоки и услуги за потребление, даващи основание за благополучие и висок стандарт на индивида, както и конкуренцията за работни места, са част от другите фактори.

„Това е хипотеза, която доказваме с примера на народността цимане, които са ловци-събирачи от боливийска Амазония. Едно обикновено семейство от тази общност има девет деца и родителите успяват да намерят прехрана и дрехи за всички тях. Но когато цимане се преместят в града, по-близо до развитото испаноговорящо население, средното количество деца в семейството спада до три. С други думи, цимане започват да се въвличат в пазарната икономика.“

споделя Пол Хупър, водещ автор на изследването и научната статия. Според него хората от цимане дават първите си спечели пари в градската среда, за да закупят ръчни часовници или раници за децата си, например.

Хупър е категоричен, че аналогични процеси се развиват и в редица други държави, където населението се преселва в градовете и започва да си заработва парите. Тогава хората запретват ръкави и силите им отиват, за да се сравняват със своите съседи, което води и до извода, че вече не могат да си позволят много деца, смятат учените антрополози.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg