Българка в Япония избродира картата на България със 140 шевици

0

Картата на България, избродирана със 140 шевици с характерни за всеки регион мотиви. Това е уникалното ръкоделие, което представи една българка, живееща от 28 години в Япония. Ирен Величкова – Ямами има собствена школа по бродерия в Страната на изгряващото слънце, в която води курсове.

Въпреки че не живее в родината си почти от 30 години, българката е добре запозната с характерната за страната ни бродерия и йероглифика. Тя самата е основател на сдружението „Работилница Седянка“.

„От Япония донесох нещо много българско, което по-добре да беше се родило в България, но аз съм българка и където и да се намирам, винаги България ще бъде номер едно за мен. Идеята е комплексна и отдавна се върти в главата ми. Накрая се случиха някои неща, които ми подсказаха, че трябва да седна и да я направя, колкото ми позволяват силите. Стремила съм се да представя всички райони на България и шевиците“,

разказва за ръкоделието си Ирен. Тя е избродирала всеки район с характерна шевица. Работата по проекта е продължила цяла година.

7244_big

„Повечето шевици в българската бродерия са според ритуалността на дрехата – имаме за новородено, сватбени, за млади булки, момински, лазерски. Не може да се говори за прабългарска писменост и руни, вплетена в шевиците, защото тогава процентът на неграмотност сред населението е бил огромен“,

споделя още авторката на оригиналната карта. Талантливата българка си е поставила за цел да успее да издаде творението си под формата на книга с цветни илюстрации и описание към всяка една от 140-те шевици, както и схема на бодовете и дори символиката и предназначението им.

Ирен е категорична, че в Япония няма емигранти, а всеки пребиваващ в страната е с редовна виза и валиден паспорт. Заради чувство за родолюбие тя все още е с българско гражданство, въпреки че според думите й родината ни е правила всичко възможно да я откаже от това.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg