Какво разкрива формата на дупето за здравето Ви

0

Обожавана до фетиш, привличаща заинтересувани погледи, вдъхновение за модните дизайнери или умело прикривана от дрехи, седалищната част е нещо, което всеки от нас притежава. Основните й параметри се определят от размерите и формата на дупето.

дупета, задници, форма на задните части

В процеса на еволюцията и изправянето на човека се е променила и мускулатурата в тази област. Гръбначният стълб определя специфичния профил в тази област. Мазнините и двата броя от големия седалищен мускул (Musculus gluteus maximus) също участват при оформяне на задните части. Известно е, че за осигуряване на безопасно нормално раждане на човешкия плод, който е с доста голяма спрямо другите организми глава, е нужен по-широк таз. По тази причина още на ниво скелетна структура има различния между мъжкия и женския пол. От друга страна влияят и половите хормони, които участват в разпределението на мазнините във форма на тялото круша или ябълка.

мазнините при кой тип тяло за по-опасниМазнините при кой тип тяло са по-опасни

 

Дори по формата на седалището може да се определи здравословното състояние на отделния индивид. Вече писахме, че мазнините, които се съхраняват в областта на ханша и бедрата са повърхностни и значително по-безопасни в сравнение с тези в корема, който с гелообразната си структура обвиват важни органи в коремната кухина и затрудняват дейността им.

висцерални мазниниКак да премахнем коварните висцерални мазнини

 

Според редица изследвания е доказано дори, че жените с по-ясно изразени задни части са по-интелигентни като това се обяснява с излишъка на Омега-3 мастни киселини, които катализират развитието и здравето на мозъка. От друга страна големите мастни депа в тази област осъществяват натиск върху ануса и могат да доведат до разширени вени, известни като хемороиди.

хемороидиС тези билки слагате край на коварните хемороиди

 

Нека разгледаме някои специфични форми на дупето при дамите.

Квадратна форма

дупета, задници, форма на задните части

Получава се от формата на таза, където са ясно изразени тазобедрените стави и наличие на мазнини тип“любовни дръжки“. При този тип структура извивката от ханша към талията не е гладка и плавна. По тази причина задните части изглеждат равни и се вписват в квадрат или правоъгълник. За да постигнете по-ясно изразена закръглена и привлекателна форма можете да тренирате целенасочено големите седалищни мускули, както и да се стремите да намалите мазнините  тип „любовните дръжки“.

Кръгла форма

дупета, задници, форма на задните части

Тя  е особено привлекателна с извивките си. Хармонично разположените мазнини по горната част на бузите водят до заоблен ефект. Профилът е със специфична извивка. С подобна структура са всеизвестните женствени форми на Дженифър Лопес и Ким Кардашиян. Не е нужно да се поддавате на различни манипулации, за да постигнете тази съблазнителна форма. Редица упражнения могат да ви помогнат да подсилите специфичните мускули в тази област.

Сърцевидна (крушовидна) форма

дупета, задници, форма на задните части

Това е най-женствената форма, при която мастната тъкан се разпределя в долната част на седалището. С тънка талия, при която видимо няма натрупани опасни мазнини в коремната кухина, и плавни извивки – тази форма гарантира здраве и правилно разпределение на мазнините под въздействие на женските хормони. С течение на възрастта и настъпване на менопаузата, когато женските полови хормони отслабват се наблюдава тенденция излишните мазнини да се складират не в областта на седалището, а в коремната област, където повишават риска от заболявания като диабет тип 2.

V-образна форма

дупета, задници, форма на задните части

Наблюдава се често при възрастните жени, при които има ниски нива на женския полов хормон естроген. Костната структура на таза поддържа широка част на ханша, но мазнините не се натрупват подкожно в областта на бузите, а се пренасочват към средната част от тялото.

Както видяхте, от дупе до дупе определено има разлика. По формата му може да се предположи дори нивото на половите хормони и дали съществува риск от възникване на определени заболявания. Бъдете не само привлекателни в очите на противоположния пол, но и здрави.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg