23-годишна танцьорка стана Кралица на виното в Старосел (снимки + видео)

0

Ако не с друго, то поне с таченето на традициите се свързваме ние – българите. По стар обичай в първата неделя на месец септември във Винарска изба „Старосел” се празнува началото на гроздобера. Традицията, превърнала се в своеобразен празник на виното, красотата и младостта, бе продължена и през тази година. На този ден се избира и новата Кралица на виното, която с босите си крака, под съпровода на характерни български фолклорни инструменти мачка зрялото грозде.

Тази година Трифон Зарезан избра 23-годишната Ралица Минева от Ямбол за Кралица на виното. Младото момиче е професионален танцьор по народни танци. Завършила е Музикалната академия в Пловдив, където е ръководител – хореограф в танцова формация „Етноритъм“.

„Трудно се става Кралица на виното. Трябва да бъдеш голям любител на виното, да знаеш как се прави, да го цениш… Пожелавам си да бъда жива и здрава, както и да ценим повече българския фолклор и традиции“,

сподели пред Delo.bg тазгодишната носителка на титлата на Старосел броени минути след коронясването.

кралица на виното

23-годишната Ралица от Ямбол бе избрана за Кралица на виното. Снимки: Георги Гюзелов

Ралица, окичена с венец, заплетен от бабите на селото с билки от Еньов ден, започна да тъпче едрото грозде. По традиция кметът на Старосел Иван Жутев взе сладкият сок, изтекъл от изпод нозете на Кралицата на виното.

Кралица на виното

Кметът на Старосел налива първия сок, изтекъл изпод нозете на Ралица

Първата, която си каза „Наздраве!“ с него беше заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която беше специален гост на празника.Кралица на виното Откриването на празника беше ден по-рано, когато символично знанието за гроздето беше предадено от старото на младото поколение. Гостите на тържеството имаха възможност да се включат в различни състезания, подготвени от организаторите. Някои от тях за първи път месиха хляб, други свиваха сарми с лозови листа, трети опитаха как се бере и как се мачка грозде.

кралица на виното

Три млади момичета изпитаха тръпката да месят домашен хляб.

кралица на виното

Атракцията на вечерта бяха участниците в конкурсите за най-вкусен домашен хляб и най-сръчен и добър гроздоберач. По-късно пък ги очакваше урок по ръченица и надпиване с вино, където мъжете мериха сили за приза „Мистър Буре“.

кралица на виното

Гайдарят Филип (вторият от ляво на дясно) успя да набере най-много грозде за 2 минути

кралица на винотокралица на виното 

 Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хипрерлинк

 

 

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg