Който чете книги, живее два пъти

0

Много от нас обичаме да четем книги, защото благодарение на тях можем да релаксираме и да се пренесем в един друг свят и да почувстваме емоции, които не преживяваме в ежедневието. Според последните изследвания, четенето на едни и същи книги на родния език и на чужд език ни влияе по съвсем различен начин.

Според изследователите, четенето на литература на чужд език, дори ако сте го усвоили до съвършенство, влияе по съвсем различен начин върху възприемането на текста и върху нашите емоции. Учените са открили, че човек е в състояние да изрази най-силно емоциите си, докато чете текст, написан на родния му език. Подробен доклад на изследването е публикуван в списание Brain and Cognition.

knigi-koritzaПсихолозите отдавна знаят, че когато човек чете една книга, която го интересува,той започва да усеща съпричастност и да се вживява в историите на героите, изпитвайки същите емоции като тях. Например, ако героят е щастлив, читателят обикновено се усмихва и изпитва радост, а ако героят е лош, читателят е намръщен или тъжен. Разбира се, емоциите не винаги трябва да са видими на лицето, но когато те се чувстват, се активират области в мозъка, които са отговорни за тези или други чувства.

Изследователите провели експеримент, в който 26 възрастни холандци били натоварени със задачата да прочетат книга на английски език. Всички изследвани пациенти били изучавали английски в училище, по време на съзряването си. Измерването на мозъчната активност показало, че хората са реагирали на текста написан на английски език много по-слабо, отколкото прочитайки същата книга на холандски език.

„Когато се обработва информация, свързана с емоциите, тялото ни имитира специфичните емоции, причиняващи физиологични състояния, които са типични за тези емоции. Това явление е много интензивно, когато четем на родния си език. Но ако четем на втори език, който е научен след майчиния език, тази физиологична реакция не изчезва напълно, но остава драстично намалена.“ – казва Франческо Форони, водещият автор на изследването Института SISSA.

knigi2Авторите на изследването обясняват това по следния начин: научаването на майчиния език в ранна детска възраст се свързва с различни емоции, особено тези емоции, изпитвани от детето при общуването с родителите. Изучаването на чужд език се прави съзнателно, а уроците са най-вече лишени от емоции.

Не забравяйте, че четенето на книги крие много предимства. То развива въображението и подобрява работата на мозъка, подобрява паметта и помага да се откъснете от реалността.

По думите на Умберто Еко: „Който чете книги, живее два пъти.“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg