10 трика как да избегнем стреса при общуване с агресивни колеги и при запознанства

0

Проблематично и стресиращо може да се окаже общуването с колеги в офиса, както и всяко ново запознанство. Блогърът Ерика Вагнер дава безценни съвети как да преодолеем тези ситуации в работата или в личния ни живот.

Запазете хладнокръвие, ако някой ви повиши тон

Останете спокойни, важно е направите това усилие. Повишаването на тона при разговор, в повечето случаи е продиктувано от ярост. Поведението ни може да е довело до подобна ситуация. Агресията срещу нас и неочакваната ярост ще утихне, тя ще бъде заменена от желанието да се извиним за нашата вина.

За да избегнете атака, стойте в близост до агресора

Предварително сте наясно, че ще бъдете в една стая с агресивен колега и разговорът няма да е лек, а в него със сигурност ще бъдете „ковладени“. Изберете възможно най-близкото място до този, който ще ви критикува. По този начин ще поставите и него/нея в неловкото и неудобно положение, в което се чувствате самите вие. Чисто психологически подобна близост предизвиква дискомфорт. Така обаче гарантирано ще редуцирате агресията, която е планирана да се излее върху вас.

служителиНай-добрите служители напускат работа заради своите шефове

 

При отказ гледайте в очите човека, който казва „не“

Не винаги ни е приятно, когато получаваме откази, особено на работното място. Понякога се случва и да не разбираме какво точно ни се казва. Погледнете човека в очите, вместо да задавате нов въпрос или да повтаряте предния. По този начин ще провокирате ответна реакция като осъществите невербален натиск върху събеседника.

Изключете някои варианти, ако изборът е труден

Част от нас вярват, че колкото повече варианти за излизане от дадена ситуация имаме, толкова е по-добре. Знаете ли, че тази палитра от решения понякога води до „парализиране“. Редица проучвания са доказали, че обилното количество опции, които един човек е способен да осмисли преди да вземе важно решение, са едва четири.

Използвайте старата игра „Камък, ножица, хартия“

Тази популярна игра може да използвате съвсем на място, ако имате желание да победите с спор. Да си знаете, че в повечето случаи отсрещният човек показва „ножица“ по време на първата игра.

За да направите впечатление, запомняйте имената на хората

Обръщайте се към колегите си с имената им, ако държите да имате успех сред тях. По този начин ще бъдете оценени освен всичко друго и като добре възпитани.

колегиПазете се от тези шест типа колеги

 

При стрес и тревожност записвайте мислите си

На всеки се е случвало да изпадне в стресова ситуация или да се разтревожи за нещо. Препоръчително е в подобни моменти в тефтер да записвате мислите си. По този начин, вярвате или не, по-лесно ще се фокусирате върху служебните задачи. Напрежението ви ще намалее, ако споделяте с доверен колега или приятел.

Увереността се подобрява от правилната стойка

В неформални и в чисто служебни ситуации е приложим този психологически трик. Правилна ли е стойката ви, ще подобрите значително личния си живот, а и сами ще си помогнете да растете в кариерата.

Покажете, че имате нужда от колегите, искайте помощта им

Дълбоко човешка е ненавистта към усещането за вина. Хората обичаме да сме необходими. Ето защо разговорът ви с колега може да започне с фразата „имам нужда от помощта ти“. Помага. Опитайте!

Преди ръкостискане стоплете ръцете си

Недоверие е асоциацията, когато става въпрос за студени ръце, особено при първо ръкостискане. Ето защо преди началото на каквато и да е среща – бизнес, приятелска, нова потрийте една в друга дланите си, за да ги стоплите.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg