Родители, къде са Вашите деца в момента?

0

Лято е. Децата са във ваканция, възрастните са на работа, а навън е 35 градуса. Горещина и немара. На никого не му се занимава с нищо съществено. Дори на родителите не им се вдига телефона, за да проверят как си уплътнява времето наследникът им. Разчитат, че е у дома, на компа и чати с приятели. Или, че кара скейт пред Паметника на Съветската армия, например. Или, че се мотае с приятели на хладно в мола. Или, че е долу пред блока и е забил слушалки в ушите в обследване на новите dubstep парчета. Или, че поне баба му знае какво точно прави в този момент…

Но дали е така?

деца, кражбаМВР излезе със стряскащи данни. В последния месец има значително увеличение на кражбите, извършени от деца и младежи. В града под тепетата дори е заловена банда, ръководена от 9-годишно /?!/ дете с прякор Сънчо.

Не, не казвайте „това не ме засяга“, „няма шанс да се случи с мен“ или „тези деца са ромчета“, сякаш етническият произход, бедността или социалните и демографски показатели оправдават всякакви деяния.

Просто понякога и смятащите се за най-добри родители може да научат последни за нанадолнището, по което се е хързулнало детето им.

Толерираме все повече възпитанието в материализъм и се успокояваме, че така поне не отглеждаме аутсайдери. Обличаме невръстни бебета от глава до пети в маркови дрехи, возим ги в детски колички, които струват колкото читава кола на старо. Снабдяваме ги със смартфони, още преди да са научили трите си имена. Купуваме им новата версия на GTA още на 10 години и разсеяно се правим, че не забелязваме 18-ката в кръгчето на обложката. Намираме за „безвъзвратно остаряла и неразбираема“ задължителната литература за лятото. Оправяме им кревата всяка сутрин, вместо тях. Плащаме всяка следваща прищявка, без дори да се опитаме да им обясним, че истинското щастие е в хората, не във вещите.

деца, кражбаТака израстват деца, които на всяка цена искат да имат. А когато не могат да платят тази цена, те просто я игнорират. И ето как съвсем естествено прибягват до кражбата на вафли, семки и кока кола днес. На наркотици и оръжие утре. На държавни или европейски средства вдругиден.

деца, кражбаДа обясниш разликата между добро и зло и да контролираш граница между двете в крехкото детско съзнание, е може би най-трудната и отговорна родителска задача. И не се ли справим с нея, докато си мислим, че имаме далеч по-важни проблеми за решаване или че някой друг трябва да го направи, вместо нас, значи сме се провалили кардинално и безвъзвратно.

Защото ако децата ни днес са оставени на самотек, лъжат, крадат, безделничат, нямат респект от никого, апатични са, бият се, друсат се, не учат, обиждат, мразят, а някои дори убиват, значи, че утре ще имаме държава от престъпници. И всякакво бъдеще рязко ще изчезне.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg