Правото да биеш

0

Не понасям агресията. Без значение физическа или вербална е тя. Но още по-отвратително нещо е нравоучението. Мрежата изобилства от това. Тая сеирджийска платформа и дидактичният й маниер откровено ме дразнят. Вероятно звуча като грамофон, въртящ една и съща виеща плоча, но засега никой не може да ме убеди да я сменя. Не че новината, която ще коментирам не се тиражира навсякъде, където може, не че журналистите вечно търсещи сензация и „новина“ престъпват основния принцип на професията си, а именно достоверността, но скоростта, с която интернет и най-мутиралото му отроче фейсбук правят от мухата слон, е сензационна.

Хората, скрити зад маската на личния си профил размахват виртуален пръст, поучават, обучават и какво ли още не. Полицаи бият момиче, момче, вероятно приятел на момичето изпадал в ужас моли органите на реда да престанат. Всичко е документирано в кратко клипче, заснето с личен телефон и незнайно защо стига до масата… чак след половин година, че и повече. Изроди! Помияри! Къде са Секс Пистълс да възпеят момента. Родната полиция ни бие. Хората, които трябва да ни пазят… всъщност ни малтретират. Така ли е наистина обаче?

господари на ефира, полицаи бият момиче и момчеНе съм клюкар, но „дребни“ и съществени детайли сякаш остават скрити, може би защото така ни се иска. Какво се оказва в действителност? Момичето е злоупотребило с алкохол. Пияно е! Може дори да е взело наркотици. Рутинна паспортна проверка на видимо нетрезви млади хора след полунощ в София. На видеото, както разбрах не се чува добре целият разговор, който един от полицаите води с момчето, но в един момент момчето получава удар. Склонен съм да вярвам, че е за реплика към полицая. След това нещата стават напечени.

Единият полицай нарича момичето, което е във видимо нетрезво състояние „пръдла“. В отговор получава: „К’во „пръдло“, бе? Кой пърди? А удари ме сега и мене, така както и него.“ Чуват се и други откъслечни фрази, една от които е на момичето: „Я не ми викай на мен, fuck off, бе“. По-късно единият от полицаите казва: „Хайде стига, стига. Ще те наритам!“

Не знам кой е виновен за липсата на респект към полицията, може би колебливият преход, може би наркотиците, а със сигурност и самите полицаи, но това предизвикателно поведение си е хулиганска проява. Момичето отказва да предаде за справка личната си карта на органите на МВР. Доколкото се разбира младежите не искат да кажат и къде живеят, а в следващия момент момичето е повалено на земята и наритано, след което отказва да се качи в патрулката и продължава да буйства. Сега, не мога да оправдая полицаите, ама дори от краткото видео ми се струва, че са пияндетата и заслужават пердаха.

господари на ефира, полицаи бият момиче и момчеХулиганска проява и обида на полицай. Знаете ли в любимата Америка какво правят с такива? Знаете ли, че бият без да питат с маркучи пълни с пясък, за да не си личат следите? Монетата има две страни, тенис кортът две полета. Ефектът от видеото е ясен, но вероятно има предистория и последваща история, която ние не знаем.

Не казвам, че трябва да ни бият, но вие сте абсолютно луди, ако защитавате подобно поведение от двама пияни младежи. Това прилича на анархия. Да ви припомня ли как сбъркахте с полицайката, която уж публично унижила и бръкнала в гащите на оная таткова щерка, която се оказа интимна с наркотици, пиячка и т. н.

Тогава пак нападнахте полицайката. Правите го и сега. Щото сте дървени философи и просто си търсите „интересна“ позиция. Аз пък предпочитам да вярвам на институцията, отколкото на частния опиянен случай на невротични младежи, които откровено демонстрират хулиганско поведение. И пак… от мухата слон.

А боят понякога е възпитателен. Къде си Веско, къде си Маринов. Няма ли да направим сега една фейсбук група и да те приканим, ако не да напишеш някоя нова песен, тогава поне да промениш химна на МВР. Вместо родната полиция ни пази, РОДНАТА ПОЛИЦИЯ НИ БИЕ, КОГАТО ИМА ЗАЩО!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg