Новият канадски премиер-лейбърист Джъстин Трюдо с възпитание на консерватор и идеи на левичар

0

От вчера дамската половина във Фейсбук въздиша по новия млад и харизматичен канадски премиер, а мъжката упорито пренасочва вниманието в посока „погледнете него, а сега погледнете мен“.

Джъстин Трюдо, премиер на КанадаВиртуалното пространство е залято от снимки, с които 43-годишният Джъстин Трюдо спокойно може да бъде сбъркан с холивудска звезда или да се окаже на корица на ESQUIRE, други, на които щастливо позира със семейството си – съпругата Софи Грегоар, репортер по професия и трите им деца или видео в канадското метро, в което лично се ръкува с гражданите в знак на благодарност за доверието, което му дадоха на 19 октомври. То най-вероятно ще му е достатъчно, за да състави правителство, след като разби всички класации на социологическите агенции и неочаквано финишира първи от третото място, което анкетите му отреждаха, при това с доста колебание.

Джъстин Трюдо, премиер на Канада

Джъстин Трюдо се ражда в семейството на Пиер Трюдо – два пъти премиер на Канада, който успява да извоюва исторически достижения като признаване на двата езика за официални –френски и английски. Още тогава на един политически форум американският президент Ричард Никсън предсказва, че „един ден това дете ще управлява Канада“.

Джъстин Трюдо получава образованието си в университета Макгил, работи като учител по драма, френски език и математика, занимава се с благотворителен бокс, а с лице към политиката го обръща една трагедия в семейството – смъртта на по-малкия му брат Майкъл, който загива в лавина.

Джъстин Трюдо, премиер на Канада

Прекарва пет години в парламента, където представлява една част от Монреал, а лидер на Либералната партия става през 2013 г., когато е избран със смазващо мнозинство от 81%. Политическите му противници често го атакуват за хлапашкия му вид, изтъкват неговата незрялост, неопитност, а основният му конкурент – лидерът на Консервативната партия Стивън Харпър дори пусна клип в продължилата безпрецедентно дълго предизборна кампания – над 70 дни – с мотото „Той не е готов“.

Прекарва пет години в парламента, където представлява една част от Монреал, а лидер на Либералната партия става през 2013 г., когато е избран със смазващо мнозинство от 81%.

Сред политическите приоритери на Джъстин Трюдо обаче има идеи, за които той е остро критикуван в левичарски уклон. Сред тях са плановете му да обложи с по-високи данъци най-богатия 1% от гражданите на Канада, инвестиции в инфраструктура за сметка на по-хлабав дефицит, подкрепа на феминизма, легализиране на дрогата, пълна свобода на носенето на никаб на обществени места и социални привилегии за сирийските бежанци.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg