За мениджърските успехи и провали

0

Мениджър, семинар, Еленко АнгеловТова е една от най-емоционално експлоатираните теми. До преди няколко години си говорихме за прости мениджърски практики, които ако някой ги усвои може да се превърне в сравнително добър мениджър, ако има разбира се базовите личностни качества. Макар че често примерите от реалността ни показват мениджъри, които нямат нито мениджърски похвати, нито личностни качества. Сега реалността е такава, че практики като правилно приоритизиране, планиране, организиране, управление на ресурсите и екипа си, се оказват силно недостатъчни условия за успешна мениджърска роля.

Вие искате ли да станете мениджър? Нека да започнем темата с това как приемате провалите, как се справяте със своето его и кои ценности за Вас са най-важни в работата Ви? Отговорите на тези въпроси биха могли да ви дадат сериозни индикации за това дали ще се справите с мениджърска роля. Една голяма част от хората желаят в своята кариера да достигнат до мениджърска роля, като смятат, че тя е най-вече награда за професионалните им усилия и постигнатите резултати. Но едва ли предполагат, че пренастройката, която трябва да направят, отговорността, която трябва да поемат може да се окажат повече, отколкото могат да носят. Както и вече добре известните мениджърски практики може да се окажат недостатъчни, за да им помогнат да се превърнат в успешни мениджъри.

 

Преди да поемете мениджърска роля едва ли сте си представяли , че предизвикателство за вас ще се окажат най-вече бариерите, които вие си поставяте, както и това, че сте се представяли добре в работата си не може само по себе си да ви изгради като мениджър. Погрешно е да се поставя фокус върху техниките, когато се говори за лидерство и мениджмънт и почти няма такъв върху това какво трябва да промените в себе си, за да сте успешен в „ролята“. Самата дума роля предполага и поставянето на „маска“. Маска, която често може да не пасва на вашето истинско лице и да изглеждате не само неестествено в ролята, но и да не можете да виждате, да не можете да дишате и въобще да не се чувствате комфортно в ролята.

Семинар „Новата психология на успеха“ на Еленко АнгеловНаред с хубавите неща от това да си мениджър, като това да постигате отлични резултати с екипа си, всеки да изпълнява това, което сте му задали и дори да не се налага да го контролите в детайл или дори да проявява много инициативност в работата си, има и много неприятни. Представете си, че трябва да уволните някого, който ви е симпатичен като човек, но не се справя добре с работата си? Знаете за семейството му; знаете за ежедневните му проблеми и се налага вие да му кажете, че от утре вече не е на работа. Или пък да се налага да разпределите бонусите и се чудите как да поощрите някои повече от другите, така че онези, които ще получат по-малко да не ви се разсърдят. Всъщност умишлено използвах примери, в които човек е склонен да проявява чисто човешката си слабост.

Мениджър, семинар, Еленко Ангелов, KSIИстината е, че колкото и да харесвате някого като човек, той не може да остане дълго на работа, ако не се справя добре в работата си и това вреди на резултатите на целия екип, както и не можете да си позволите да махнете някого, който се справя отлично в работата си, но не го харесвате като човек. Също така не е мотивиращо всички онези, които работят много, постигат отлични резултати, инициативни са, дават идеи и ги превръщат в реалност, да получават колкото останалите.

Друга истина е, че ние не сме равни, едни работят и се справят по-добре от други и е справедливо да получават повече. В един момент усещате, че отговорността, която ви е била възложена е повече от това, което сте си мислили, че ще бъде. Имате много проекти, някои изискват повече усилия, с някои се справяте успешно, с други – не. В един момент някои хора от екипа ви започват да ви казват, че има неща, които трябва да се променят „в условията, които сте им предоставили; в начина, по който ги ръководите; в стила на мениджмънт на цялата компания, защото се искат невъзможни за постигане неща…“.

Това, което започвате да виждате като фокус е, че някои хора „мърморят” повече от други. Всъщност това е като недоволните клиенти, затова ги слушайте внимателно какво казват, защото една от най-ценните обратни връзки, бихте могли да получите от мислещи и критични хора. Тук е моментът да доуточня, че когато говорим за „критичност на мисленето“ не говорим за „критикарстване“. И най-важната разлика е в начина, по който се прави, защото хора, които не са активни, нямат резултати, нямат желание да работят въобще, но намират постоянно недостатъци всъщност са такива, които аз бих уволнила незабавно от екипа си. Обичам да работя с критично мислещи и активни хора, които искат да дават, виждат как да променят предизвикателствата и имат идеи, също така правят стъпки, за да ги осъществят.

Мениджър, семинар, Еленко Ангелов, KSIСлед кратко време за размисъл взимате решение, че ще уволните критично настроените, защото в момента нямате нито време, нито сили да се занимавате с тях, намирате нови хора и започвате да ги обучавате заедно с колегите си. Задачите и сроковете все повече ви натискат. Мениджърите ви са все по-недоволни от вас и започват все по-често да викат ваши подчинени при тях, за да им поставят задачи, с които вие не сте съгласни. За да компенсирате забавените задачи натискате екипа си повече и започвате да работите извънредно, като някои от тях не издържат и казват, че „все пак имат и личен живот и това не може да е постоянна практика“. В един момент започвате да работите между 12-15 часа на денонощие, нямате никакво лично време и започвате да се чувствате все по-недоволни от живота, въпреки че в резултат на усилията, които положихте сте успели да довършите успешно проектите, над които сте работили с екипа си. Започвате да ходите с нежелание на работа и дори дребни проблеми успяват да ви изкарат извън равновесие, вече не желаете да изслушвате хората и да ги напътствате какво трябва да правят, а искате те сами да се сещат какво сте искали да направят и да не ви отнемат много време за това. Все по-често започвате гласно да изразявате недоволство- пред екипа си, а това, че мениджъра ви не се интересува от ежедневните проблеми, постоянно ви пренарежда програмата с важните според него задачи, които за вас са незначителни, започва да поражда сериозно недоволство във вас. Липса на личен живот, недоспиване и други физиологични и емоционални фактори, ви избистрят една сутрин мисълта, че повече не желаете да работите за тази компания и започвате да се чудите как стигнахте дотук като обичахте работата си, обичахте компанията, искахте да ви бъде дадена тази възможност.

Мениджър, семинар, Еленко Ангелов, KSIТова е един от възможно най-неблагоприятните сценарии, които обаче съдържат в себе си примери от реалния живот на мениджърите.

Всички, които искат да се запознаят и с други сходни ситуации, да разберат как да се справят с тях, как правилно да планират мениджърския си живот, преди да прегорят, може да се включат в обучението „Мениджърски умения”, с лектори Анелия Горгорова и Еленко Ангелов, което ще се състои на 26.06.2015 г. в гр. София.

Мениджър, семинар, Еленко Ангелов, KSIВсички участници в обучението ще бъдат поставени в реална среда на преживяване на мениджърска роля, извън ролята на „мениджърския им комфорт“ и ще могат да насочат прожекторите към себе си, ще разберат какво им помага и пречи да бъдат успешни мениджъри според културалните и икономически реалности на нашия регион.

Повече информация за обучението и за записване ще откриете на: https://www.facebook.com/events/833399556745735/, както и на www.key-success-indicators.com

По-опитните ще имат възможността да се включат и в Лидерски мастър клас на 17 – 18.09.2015 г., отново със същите лектори.

Мениджър, семинар, Еленко Ангелов, Анелия Горгорова

  • Еленко АнгеловЕленко Ангелов

Еленко Ангелов е известен съвременен психолог и автор на oсем издадени книги с успешен тираж в България. От 14 години в кабинетите си за частна консултация прилага когнитивно-поведенческа терапия, съчетана с медитативни техники и НЛП, доказали ефикасността си. Познат е и с многобройните си медийни изяви. Повече от десетилетие прилага когнитивно-поведенческа терапия, съчетана с медитативни техники и НЛП, доказали ефикасността си. Осъществил е стотици семинари за личностно развитие и тренинги за ораторско майсторство и сценично поведение в София и цяла България. Eленко Ангелов е единственият български лектор провел целодневен семинар в престижната RAINBOW PLAZA в София с над 300 участника от българския бизнес и бизнеса в България с надслов „Новата психология на успеха – как да бъдем по-успешни на работното място и в личния живот през 21-ви век. Обученията му са съчетани със знания, техники и умения от „Сугестологията” на Д-р Лозанов, квалификацията му от „Мастър трейнър институт” Ню Йорк на Д-р Мел Гил и с огромни дози хумор. Повече инфo – www.thespiritofoknele.org

  • Анелия ГоргороваАнелия Горгорова

Професионалист с дългогодишен опит в областта на Управление и развитие на човешките ресурси, член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора, от 2008 г. е управител на Key Success Indicators, компания предлагаща професионални изнесени услуги в областта на управленското консултиране и човешките ресурси.

Завършва Психология в СУ „Св. Климент Охридски” със специализация Клинична и трудово-организационна психология. Заема позиции като ръководител на отдел и мениджър човешки ресурси в големи търговски компании от реалния бизнес с бързоразрастващи и преструктуриращи се бизнеси. Професионалният й опит включва всички области на управление на човешките ресурси от набиране и подбор, учене и развитие, организационно развитие, поведение до стратегическо управление на функцията. Лектор на различни обучения – Силата на вербалната и невербалната комуникация; Управление на човешкия капитал; Презентационни умения или как да накарам другите да разберат това, което искам да им кажа?; Формиране на екип; Умения за Управление на хора; Умения за водене на преговори; Обслужване на клиенти; Набор и селекция на служители и умения за интервюиране и много други.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg