Какво празнувам на 9 май?

2

Ако ей сега ми кажат, че има за мен утре един самолетен билет в произволна посока, ще се отправя към Европа без никакво колебание.  Северна Америка ми е твърде повърхностна, Азия – твърде „изгубена в превода“,  Африка- твърде екзотична,  Латинска Америка – твърде окултна, Австралия – твърде далечна, а Антарктида – твърде студена.

Какво празнувам на 9 май?

Отвъд политическите клишета за „общност“, „цивилизационен избор“, „единни в различията“ и т.н.

Европа е моето емоционално убежище- мястото, където сърцето ми се намества най-удобно измежду аортите на целия глобус.

Мястото, където иначе твърде капризното ми Аз се кротва на някое закътано площадче, пие следобедно капучино, събира отблясъци зад слънчевите очила, слуша уличните музиканти и чака камбанния звън на катедралата отсреща.

Разпознавам Европа по мирисите й. По плътното ухание на кафе и кроасан, което те лъхва още със слизането от самолета на европейското летище. По осезаемия вкус на шоколад и гофрета, който се носи над целия Гранд Плас в Брюксел. По бохемската пяна на бирата в Прага.

Разпознавам Европа по колорита й. По шареното пране, веещо се над главата из тесните улички на Неапол. По жълтите олющени сгради на Лисабон. По знамето на „Барселона“, окачено на всеки балкон в каталунската столица.
Какво празнувам на 9 май?

Разпознавам Европа по дворците й. По ненадминатите градини на Версай, по величието на Шонбрун, по ориенталския разкош на Алхамбра, по злокобността и гоблените  на Бран, по хлъзгавото усещане за минало в скалистата непристъпност на Шильонския замък, по романтиката, плисната из бреговете на Лоара…
Какво празнувам на 9 май?

Разпознавам Европа по цветята й. По накацалите саксии на прозорците, по цветните килими, по пресушената река във Валенсия, превърната в парк, по жените, небрежно преметнали шал на цветя и един букет живи рози в кошницата на колелото си.
Какво празнувам на 9 май?

Разпознавам Европа по арта й. По задните дворчета, където са сгушени неподозирани ъндърграунд-пространства. По внезапния звук на пиано, който полита от отворен прозорец. По баровете, чиито маси са надрани от нечии спомени.
Какво празнувам на 9 май?

Разпознавам Европа по площадите й. По необятността на Сан Марко, по дишащата Пиаца дел Дуомо, по кръстопътното убежище на гълъбите – Дам.

Разпознавам Европа по хората й. По ателиета й. По дъжда й. По статуите й.По моретата й. По мостовете й.

 

Прага

По стъпките ми, чието ехо винаги ще ме застига, колкото и далеч да съм.

Какво празнувам на 9 май?

Ето тази Европа празнувам аз на 9 май. Всичко останало не е мое. И не е празник.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!2 коментара

  1. Стефка Калчева на

    Колко от тези приказни картини от Европа щеше да видиш и да празнуваш, ако Русия не беше победила Германия през Втората световна война?

Коментирай в Delo.bg