Йоаким Каламарис: Референдумът в Гърция беше излишен! С него дискредитираха народа пред света

0

Йоаким Каламарис е бизнесмен, представител на гръцката общност в България, живее у нас повече от 15 години. Роден е през 1976 г. в град Ламия, Гърция. Председател и  учредител на Асоциация на Елините в България (SAEB).

Гърция, Ципрас, референдум, Йоаким Каламарис

Йоаким Каламарис, гръцки бизнесмен

Г-н Каламарис, кредиторите приеха като положително новото предложение на гръцкия кабинет. И в момента се разглежда от финансовите министри от еврозоната, а решението ще вземат до часове лидерите на 28-те. Какво ще е то според Вас?

Всичко е ясно, щом преобърнаха гласа на гръцкия народ от „Не“ на „Да“. Това ще бъде решението, даже казах миналата седмица и размера на новия финансов пакет, който трябва да предоставят. Тази постановка е измислена още при избора на новото правителство на Гърция. Мислеха, че гръцкият народ чрез референдума може да бъде подведен, но аз не мисля така. Кабинетът на Ципрас е един от всичките, познати на гърците в последните 30 години. Промяна няма да има, а само кредити и задлъжнялост.

Какъв бе тогава смисълът на референдума?

Вижте, референдумите са маркетингови политически решения. Помагат само с успокояване на националното его. Хората, които участват в съвременната политика са успешни артисти.

Казахте, че всичко това е подготвено отдавна. Кой стои зад този сценарии?

Много правителства се намират в положението на гръцкото. Какво да Ви кажа иначе? Тези хора, които трябва да знаем – го знаем. За мен ще има големи промени, защото след референдума, а не след гласуването на гръцкия парламент в петък, ще има един тласък за нещо ново, за нещо, което ще промени въобще финансовата и социалната ситуация на хората. Въпросът не е дали евро или драхма ще съществуват. Става въпрос дали еврото обслужва интересите на тези хора.

Гърция, Ципрас, референдум, Йоаким КаламарисА Гърция извън еврозоната или ЕС?

Това не стои на дневен ред. Те са си съгласували нещата както трябва и от понеделник продължава да задлъжнява повече народът и държавата. Политиците са ненаказани, ще дойдат други, които ще продължат да бъдат ненаказани и народът ще продължи да плаща.

Русия покани Гърция в БРИКС. Това възможен сценарий ли е?

Няма как да влезе Гърция в БРИКС. След това решение няма как да стане.

Съгласни ли сте с казаното от бившия финансов министър Янис Варуфакис в интервю, че Гърция е жива, а България – мъртва?

Не искам да засягам националното богатство на България. Не бих искал да коментирам този отговор.

Гърция, Ципрас, референдум, Йоаким КаламарисКак ще завърши всичко?

Тепърва започва всичко, следват по-сериозни процеси. Гръцкият народ е обезпокоен. Не може да има референдум, след това да искат потвърждение от парламента. Безсмислен е въобще референдумът. Оризилиха гръцкия народ в световен мащаб, дискриминираха го. То се усеща и тук, в България. При положение, че по-големите страни в Европа имат по-голяма задлъжнялост, финансират нас. Виждате ли логика?

Да очакваме ли гръцкия сценарий в България и Румъния?

Ако еврозоната не промени политическия морал и икономическия модел – със сигурност, който е в нея ще има съдбата на Гърция. Не съм против еврото, аз съм човек на обединението, но трябва да бъде равни сред равни.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg