Велислава Дърева: Местан се скри зад фикуса на Гьокче, разконспирира се като турски троянски кон

0

Велислава Дърева е родена през 1953 година в Пловдив. Завършила е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Има специализации по телевизия, документално кино, изкуство и култура, както и по международна политика. Автор е на над 20 документални филма и на многобройни публицистични текстове и стихове. Била е депутат в 37-то Народно събрание. Политически анализатор и журналист във вестник „Дума“.

Как тълкувате думите на Лютви Местан на пресконференцията, която даде? Наистина ли настъпи руска мина или нещо друго?

-Местан каза, че е „пионка“, след това „романтичен сапьор“, но пък се появиха и съмнения, че е агент за влияние. Ако той наистина е такъв, то трябва да признаем, че е провален агент за влияние. Той влетя в турското посолство и се скри зад фикуса на г-н Гьокче. 19 години, от които 3 като председател на ДПС, седя върху една руска мина, върху която добруваше. Тази пресконференция беше жалка и срамна за Местан и за журналистите, отишли на нея, които се държаха като на Женския пазар. Той се заяви и разконспирира като един турски троянски кон. Това, което извърши е едно откровено предателство. Сега ще върти една и съща мантра, че е евроатлантик, като по този начин ще легитимира себе си и евентуалната му политическа партия. В същото време ще се опитва да дискредитира Доган като руска пета колона, сталинист и т.н. Мислих, че Лютви Местан е по-умен човек.

Лютви Местан

Четин Казак заяви, че ДПС ще продължат да бъдат евроатлантици, подкрепящи ЕС и НАТО.

-ДПС винаги са били с евроатлантическа ориентация, не са казвали нещо обратно. Несериозно е да се твърди, че Доган е русофил, защото е казал някои истини, които редица журналисти говорим от години. А именно, че ЕС е една ефимерна структура, не знае себе си, представлява едно икономическо и военно джудже. НАТО не може да бъде наш защитник, защото всички знаем кой разбомби Югославия, кой съсипа Ирак и Либия. НАТО са САЩ, а всички останали са васали.

местан ердоган
Ще направи ли Местан партия?

-Мисля, че ще се опита да я направи. Тя има подкрепата на Ердоган и Давутоглу, т.е. на флагманите на неоосманизма. Той разчита на нашите изселнически организации, намиращи се в Турция, но това според мен е голяма грешка. Местан твърди, че между България и Турция трябва да има стратегическа дълбочина, каквото е заглавието на книгата на турския премиер Давутоглу. Всеки, който я е чел, знае какво светло неоосманско бъдеще предвижда великият везир Давутоглу. Амбициите на турската държава са да възродят влиянието си над тези 40 държави, които са били във властта на Османската империя, сред които и България. Местан не е разбрал, че той има някаква стойност за Ердоган и Давутоглу само като председател на ДПС, защото след себе си води най-малко 400 000 избиратели. Сега ще направи партийка, която ще отиде при десницата, която е една секта в България. Турция няма да има полза от такава партия.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg