Васил Василев: София имаше нужда от площад на името на майката на Левски Гина Кунчева

0

В София вече има площад, носещ името на майката на Левски Гина Кунчева. Тя беше почетена благодарение на Общобългарски комитет „Васил Левски“ и неговия председател Васил Василев.

Васил Василев, Левски, Гина Кунчева– Как се стигна до именуването на площад на името на Гина Кунчева?

– Това е стара идея на художника Александър Стефанов, според когото името на майката на Левски не е достатъчно добре зачетено в столицата. След разговор с него, говорих с няколко изявени българи, които подписаха едно мое писмо до Столична община с предложение площадът да бъде наречен на името на Гина Кунчева. Това бяха акад. Воденичаров, акад. Дончев, проф. Бъговска, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Илчев, ген. Стефан Стефанов, Боян Ботйов, Христо Мутафчиев, Любен Генов. На 22 януари Столичният общински съвет взе решение да се преименува края на улица „Московска“ на площад „Гина Кунчева“. След две седмици СОС реши да се постави и барелеф на Гина Кунчева, който ще бъде поръчан от нас и поставен.

Левски, Гина Кунчева

Васил Левски с майка си, Гина Кунчева

– Какво не знаем за Гина Кунчева?

– Тя е много интересен човек, неслучайно е родила Левски. Изключително борбена личност, много силна, много състрадателна, общителна жена, която от малка е разбрала какво е турското робство и по свой начин е реагирала. Има история за нея, когато е била съвсем млада. Един турчин е решил да я погали по бузата, тя обаче му ударила такъв юмрук, че му избила двата предни зъба. От срам, че една жена го е набила се е отказал да се оплаче. Още докато е бил дете Левски, тя му е пяла патриотични песни като „Вятър ечи, балкан стене“. Тя е жена с много силен характер, отглежда трима сина, които до един дават живота си за България – Васил, Христо и Петър.

– Отделено ли е достатъчно в учебниците по история на майката на Левски?

– Учебниците по история са някакво жалко отражение на българската история, особено последните. Има един скандален учебник по история за 3 клас, в който името на Гина Кунчева въобще не се споменава, да не кажем, че за Левски се пише нищожно малко и историята е представена по съвсем превратен начин от гледна точка на политическите виждания и личните почитания на управляващите.

Левски, Гина КунчеваТя не е представена въобще и затова беше необходимо да направим този жест към нея, за да може и младите да знаят коя е Гина Кунчева. В училище не се учи за нея. Ако децата знаят коя е тя, то това е защото все още има учители, които искат да ги запознаят учениците с историята, каквато е била, а не такава – каквато искат да ни натрапят съвременните политически фигури.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg