Спаси София: Софиянци не разбраха какво гласува СОС и как ще ги трови

0

Столичната община подготвя сериозна изненада на софиянци – да ги трови с мръсен въздух. Както delo.bg вече писа, в центъра на София, до Централна гара ще изникне нов завод за изгаряне на остатъчен продукт от преработката на отпадъци – RDF. Това решение взе СОС на последната си сесия на 20 юли т. г. Технологията чрез изгаряне е доста остаряла, а това ще гарантира на софиянци още по-мръсен въздух. ГЕРБ и БСП гласуваха заедно и проектирането и изграждането на такъв завод бе прието с 35 гласа „за“ от общо гласували 53 души. Ето какво сподели пред наш репортер Гергин Борисов от „Спаси София“.

Г-н Борисов, разбраха ли столичани какво прие на последната си сесия СОС – изграждането на завод за изгаряне на RDF насред София?

– Не, не! Софиянци много рядко разбират какво е прието от Общинския съвет на столицата. Тъй като СОС е може би единствената организация, която не публикува стенограма от заседанията си. Тя не прави публично достояние решенията си. Така че софиянци едва ли са разбрали. Хората едва ли са разбрали, че изобщо има идея такова нещо да се строи. Убедени сме, че обществото ще бъде крайно неприятно изненадано, ако това стане факт.

„Спаси София“ знае ли за този завод и че има такъв проект?

– Да, знаем и в рамките на съвместната ни работа с инициативния комитет на София – зелена столица, сме обсъждали многократно този казус. Споделяме мнението на колегите от неправителствените организации, занимаващи се с проблемите на екологията. Категорични сме, че

това е една остаряла технология и не трябва да се прилага.

Ако ще се пристъпва към горене на отпадъци, поне да се приложи най-новата технология и най-модерната. Столична община пак се хвърля на някакво остаряло решение само и само да може да каже, че е направила нещо. Така че споделяме напълно притесненията на колегите.

Каква е технологията, която ще се използва?

– Доколкото сме информирани, защото не претендирам, че аз съм запознат в детайли,

технологията RDF предполага изхвърляне в атмосферата на остатъчни паршинки, остатъчно замърсяване с фини прахови частици.

От една страна, това е активна маса от частици, която ще се издига във въздуха. От друга страна, има и пасивна – пепел, която остава в огнището и при чистенето пак може да се вдигне във въздуха. В същото време много организации споделят опита си от подобни инсталации. Според тях, от завода ще излизат много емисии на вредни и токсични газове, които отиват във въздуха, в атмосферата. А това трябва да е най-голямото и най-сериозното притеснение на столичани.

Какви са токсичните газове, освен фините прахови частици?

– Най-различни – моновъглероди, сулфиди, серисти емисии, въобще разнообразен коктейл. Това са основните притеснения, защото

въздухът в София е от най-мръсните в Европа и допълнително да го замърсяваме и то точно в новообявената зона за небостъргачи да се изгарят отпадъци, е абсурдно.

Доста стара ли е тази технология и знаете ли места, където да е отхвърлена?

– Не мога да претендирам, че съм точен, но 100% е така, като се има предвид, че този проект се дискутира вече от 4 години. Кой знае колко стара е била технологията тогава, когато е била възприета – изгаряне на отпадъци, можем само да гадаем. А оттогава досега

със сигурност има по-модерни и нови технологии.

Има ли опасност за здравето на хората, живеещи в кварталите зад Централна гара – Надежда, Свобода, Толстой?

– Има, но също и тези пред Централна гара – Банишора, Триъгълника и т.н. Така че опасността е напълно реална.

Как столичани могат да се противопоставят на това решение за изграждането на завод за изгаряне на отпадъци?

– Решение на СОС може да бъде обжалвано от гражданите. Предполагам, че ще има жалби. Кметът на София може да иска преразглеждане на решението и се надяваме тя да се съобрази със страха и обективните притеснения на софиянци и да го адресира за прегласуване.

Това означава ли, че ще има недоволство в София?

– Очакваме недоволство, ако столичани бъдат достатъчно адекватно и подробно информирани какво им се готви. Ако не разберат, ще има недоволство постфактум, както в повечето случаи.

Някой виждал ли е изобщо ОВОС за този завод?

– Доколкото знаем, няма ОВОС за него или ако има, той беше оборен в съда. Не си спомням детайли. Имаше някаква драма около Оценката, но дали защото го нямаше, или защото беше оборен, не мога да си спомня. До седмица всички подробности около това решение ще бъдат известни.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg