Софиянци ще плащат за завод, който ще ги трови

3

Столичани ще плащат скъпо и прескъпо за изграждането на завод в центъра на столицата, който ще ги трови бавно и сигурно. Това приеха днес общинските съветници на ГЕРБ и БСП на последната са сезона сесия на СОС.

В началото, представителят на Зелените в политическа група 5 Иван Велков предложи точката за завода да отпадне от Дневния ред. С гласовете на ГЕРБ и БСП обаче, предложението беше отхвърлено.

завод

Изграждането на завода беше 41 точка в Дневния ред на СОС. Докладът на Николай Стойнев, Радослав Абрашев и зам.-кметът по екологията Йоана Христова бе приет с гласовете на ГЕРБ, БСП и единия от докладчиците – Радослав Абрашев от РБ. Така

общинарите дадоха благословията си на Столичната община и Топлофикация ЕАД за „Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяването на RDF“,

което е трета фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битови отпадъци на Столична община. RDF е остатъчен продукт от преработката на отпадъци.

заводПолитическа група 5, заедно с половината от Реформаторския блок, гласуваха против приемането на доклада. Другата половина от десните се въздържаха, но въпреки това точката бе приета с 35 гласа „за“, 7 „против“ и 11 „въздържал се“ от общо 53-ма гласували.

Съоръжението ще бъде издигнато в центъра на София, до Централна гара на площадка на Топлофикация. То ще струва 157 млн. евро. Столичната община ще кандидатства за кредит, който ще трябва да се връща от столичани.

По проекта ще има съфинансиране – заем от Европейската банка за развитие, който трябва да е за 70 – 80 млн. евро.

Така и внуците на софиянци ще плащат за

съоръжението, което ще бълва огромно количество фини прахови частици и бавно, но сигурно ще трови столичани.

заводА жилищните квартали зад Централна гара – Надежда, Свобода и Толстой вероятно ще запустеят и ще бълват стотици деца с астматични пристъпи.

Приемането на доклада за изграждане на завода е нещо като политическо порно между двете най-големи политически групи в СОС, защото лелеяният завод няма ОВОС или по точно той е в съда, тъй като се оказва, че не е адекватен на това, какво ще е въздействието на бълващите прахови частици върху околната среда и хората в София.

Според общински съветници, замърсяването на въздуха в София е сериозно и то не е нито червено нито гербаджийско, то няма цвят и е проблеми за всички софиянци.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!3 коментара

Коментирай в Delo.bg